Keeperhelten møtt av Beatles-tilstander på barneskolen dagen derpå

Onsdag stoppet han alt da Brann ble slått ut av cupen. Torsdag var Førde-keeper Christian Bjerke tilbake til hverdagen som lærer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video i vinduet øverst!

Onsdagens største cupoverraskelse kom i Førde, der 2. divisjonslaget med samme navn slo ut vestlandsstorebror Brann etter 0-0 og 5-4 på straffekonkurranse.

Den største helten hos vertene var keeper Christian Bjerke, som stoppet alt som kom hans vei både i ordinær tid og i ekstraomgangene foran 3000 ekstatiske tilskuere i Hafstadparken.

– Det er en kamp jeg føler jeg har med meg alt av marginer. Det er helt sinnssyk følelse. Jeg klarer ikke å si noe. Det er surrealistisk, sa keeperhelten til TV 2 etter kampslutt.

– Vi hadde nesten 20 sjanser, men vi klarer ikke å score mål. Jeg tror keeperen hadde tatt alt selv om vi hadde holdt på til i morgen tidlig. Han var fantastisk, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen.

Møtt av bananas skoleklasse dagen derpå
Torsdag var det tilbake til hverdagen for Bjerke, som jobber som lærer ved Slåtten skule i Førde. Skjønt, helt hverdagslig ble det ikke. Keeperstjernen ble møtt av Beatles-lignende tilstander og en bananas elevgruppe, samt flagg og stor ståhei fra kolleger.

– Det er strålende. Jeg får ikke gjort mye arbeid i dag. Det ser du. Jeg tror jeg har skrevet et tresifret antall autografer, sier han til TV 2 dagen derpå.

På lærerværelset tok kollegene bølgen for Førde-helten, og det ble kake i lunsjen.

– Kan du venne deg til dette her?

– Hver dag. Må det. Nødt til det, sier Bjerke.

Rektor på skolen er blant de mange førdianerne som i dag fortsatt er i himmelen etter seieren over Brann.

– Vi er kjempestolte og har heiset flagget her, sier Trude Iren Hatlem.

Hun filmet selv ankomsten med sin mobiltelefon via tjenesten Snapchat, en video du kan se i slutten av videoen i vinduet øverst!

Dagen derpå var for øvrig verre for Brann-gjengen. I lokalavisen BA ble de møtt av overskriften «Tamt og flaut» fra kommentator Tormod Bergersen, mens BT-blogger Doddo hos konkurrende avis Bergens Tidende skrev sitt innlegg om kampen under følgende overskrift: «Av og til har jeg som Brann-supporter lyst til å forsvinne fra jordens overflate. Dette er nok en slik dag.»

TV 2-ekspert: – Når de bytter så mye, er ikke nivået så forskjellig
Brann gjorde ni bytter på laget som slo Bodø/Glimt i toppkampen i Tippeligaen søndag, og TV 2-ekspert Jesper Mathisen er derfor ikke så sjokket over at rødtrøyene røk ut.

– Det kommer det inn mange spillere som ikke er i topp kampform. De bytter mye på laget, de er ikke så samspilte. Når de møter et 2. divisjonslag, så er ikke nivået så veldig forskjellig.

– I 2. divisjon trener man egentlig like mye som man gjør i Tippeligaen, men bare på et litt mindre gunstig tidspunkt - på ettermiddagen. Dette er gutter som trener nesten like mye som gutta i Brann og gutta i Tippeligaen, og når de sistnevnte slipper seg litt ned så blir det en jevn kamp, sa han da han gjestet Nyhetskanalens morgensending torsdag.

– Liten sans for etterpåklokskap

Også Mathisen var selvsagt begeistret for prestasjonene til hjemmelagets keeper.

– Brann skapte mye sjanser, men det gjorde faktisk Førde også. De hadde bra med trøkk, og at de går videre er helt greit. Det er kanskje ikke helt fortjent, men de hadde en fantastisk keeper, sa han.

For Brann-spillernes del var Mathisen noe mindre positiv i ordvalgene.

– Dette er sjansen Brann-reservene har til å spille seg inn på laget, men det eneste de gjorde i går var å spille seg enda lengre vekk fra laget. Det som har preget Brann i Tippeligaen er at de har vært det laget som har «villet mest», men i går slapp de seg litt ned, sa han.

Davy Wathne: – Vi må slutte å kalle det «skandale» og «flause»
Heller ikke TV 2s reporter, anker og programleder Davy Wathne er overrasket over tapet.

– Vi må slutte å kalle det «skandale» og «flause» og at det er pinlig. Vi må ha respekt for den jobben de gjør i Førde og i andre lag i 2. divisjon. Det er mange lag, bedre enn årets Brann-mannskap, som har tapt for lag på nivå to. Vi sa det for ett døgn siden, at Brann er et av de lagene som risikerte å ryke ut om de gikk på banen med feil innstilling og med feil startellever.

– Dette er sånt som skjer i cupen. Dette er det som gjør cupen fascinerende og som gir lagene nedover i divisjonene motivasjon. Lagene i Tippeligaen er ikke bedre enn at det er mulig å slå dem når du selv har en god dag, når keeperen spiller som aldri før og når det andre laget kommer med feil inngang, feil mentalitet og feil innstilling, sier Wathne.

Han ler av kritikken som er kommet fra enkelte hold over trener Lars Arne Nilsens mange endringer på radet.

– Brann skapte mange nok sjanser til å vinne kampen. Nå gjorde de ikke det, men hadde de gjort det og så reist til Lerkendal og fått med seg poeng på lørdag, ville det vært genialt å hvile de spillerne. Nå ender det med cup-exit, og blir det tap i Trondheim, så blir det galt å ha gjort dette her. Men jeg har liten sans for etterpåklokskap, selv i fotball.

Han viser til at Brann har fått en kunstig god start i Tippeligaen etter å ha skuffet stort mot blant annet lokale lag i treningskamper før sesongstart.

– Kanskje trodde de at de var bedre enn det de er, og kom til Førde med gal innstilling, sier han.

Førde til cupfinalen?
Wathne viser til at dette er sjelden kost hos bergenserne, som har solide cuptradisjoner.

– På de 45 årene jeg har fulgt dem som journalist har de vært på Ullevaal ti ganger. De har så å si aldri tapt for lokale lag, og ikke mellom 52 og 89. Så har de tapt mot Fana og Fyllingen, og de har hatt problemer med å markere klasseforskjellen som det burde være når du har 90 millioner kroner mer enn motstanderne til disposisjon, men de vant altså en av fire kamper de lokale lagene i Obos-ligaen i fjor, forteller han.

– Den gode nyheten er at Førde har slått Brann. De som slår Brann, går vanligvis til cupfinalene. Fire av de siste fem årene har Odd, Sarpsborg 08, Hødd og Aalesund enten tapt finalen eller vunnet finalen etter å ha sendt Brann ut av cupen.

Tidligere Brann-norgesmester på motstanderlaget
Dermed blir det ingen mulighet for cupgull for Brann denne sesongen, i en turnering de har vunnet seks ganger. Deres siste triumf kom i 2004. En av spillerne som sikret seg NM-gull den gangen var for øvrig på motstanderlaget onsdag.

28 år gamle Thor Jørgen Spurkeland var nemlig 17-årig stortalent i Brann-rekkene den gangen, og fikk kamper i de innledende rundene som var nok til å gi ham NM-gullet. Onsdag var han blant dem som det var forventet at skulle ta straffespark i straffekonken, men han forteller at til det var han for sliten.

– Jeg hadde krampe i begge beina, og satte laget foran meg selv, sier han til TV 2.