Tidenes kollaps om Leicester ikke vinner Premier League

– Dette er en annen planet og en annen tidsregning.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Premier League-historien har ingen lag ledet serien med sju poeng med fem kamper igjen og rotet bort tittelen.

Sensasjonslaget Leicester City er i en fantastisk god posisjon før innspurten, og mye skal til for at Claudio Ranieri ikke leder laget til historiens første ligatittel på øverste nivå – både for klubben og ham selv.

Selv de mest pessimistiske må innrømme at ting ser lyst ut for troféløfting på King Power Stadium.

– Jeg har holdt lav profil hele tiden. Jeg har fulgt Ranieri på den. Vi har Champions League Plass uansett, om det blir første-, andre- eller tredjeplass er egentlig ikke så farlig. Det er en champagnesesong uansett, sier Leicester-supporter Øivind Smestad.

– Men vi har en fair sjanse, jeg må innrømme det.

Smestad har vært sesongkortinnehaver hos Leicester siden 2002 og supporter siden 1969.

Den tidligere Tips-redaktøren har aldri vært med på noe lignende som denne sesongen, og drømmen om ligatittel lever.

Tøft kampprogram

Men kampprogrammet er lumsk.

Leicester skal møte både Manchester United og Chelsea borte. Større sensasjoner har skjedd enn at Leicester skulle tape de kampene, og kanskje ryke på en uavgjort hjemme mot West Ham – selv om Leicesters form tyder på at det er usannsynlig.

Vinner Tottenham resten av kampene sine da vil London-laget ta tittelen for første gang siden 1961.

Også det overraskende, men i utgangspunktet ikke i nærheten av Leicesters sensasjonsgutter.

Og lag har rotet bort store ledelser før.

– En ny tidsalder

Den største ledelsen så tett på ligaslutt hadde Manchester United i 2012. Den gangen ledet de røde med fem poeng ned til sine lyseblå rivaler Manchester City med fem kamper igjen.

En runde tidligere var avstanden åtte poeng, ett poeng mer enn Leicester hadde ned til Spurs på samme tidspunkt denne sesongen, men et United-tap borte mot Wigan ble skjebnesvangert.

Den gangen skulle også de to lagene møtes i innspurten. United spilte uavgjort hjemme mot Everton før de skulle til Etihad.

En hjemmeseier for City ville bety at de passerte byrivalene på målforskjell. Vincent Kompany ble matchvinner, og resten er historie, med den utrolige sesongavslutningen mot QPR som et nytt vendepunkt. Agüero, Agüero, Agüero...

Andre minneverdige innspurter inkluderer Manchester Uniteds overhaling av Newcastle i 1995, Arsenal av United i 1998 og motsatt i 2002.

– Alle de sammenligningene der går mot gigantklubbene eller gamle dager. Det er noe helt nytt dette vi ser nå. Det er en annen planet, og en annen tidsregning, så alt kan skje, sier Leicester-supporter Smestad.

Tror Leicester vinner

Ingen har da heller ledet med så mange poeng på dette tidspunktet av sesongen.

– Jeg tror Leicester vinner, men jeg nekter å være med på at det er kjørt, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

– Hva kan felle dem?

– Det er kampprogrammet. Flere av kampene er det ikke gitt at de vinner eller tar poeng i, selv under vanlige omstendingheter. Nå kan de smake ligatittelen på tungen. Det kan gjøre at de får hetta. Det kan bli utløst av en ting som når Ranieri står og gråter etter Sunderland-kampen. Jeg tror de vinner, men det er fallgruver.

Leicester har aldri vunnet den engelske toppdivisjonen, men i 1962-63 var «the Foxes» nære. Også den gangen ledet de ligaen til godt ut i april, riktignok uten den samme marginen som i dag, men med en del likhetstrekk. Slik beskriver Daily Mail laget:

«Leicester imponerte og overrasket England med hurtig og direkte fotball. Spissen plyndrer scoringer, playmakeren briljerer og målvakten holder nullen.»

Iskongene som smeltet

Laget fikk kallenavnet «Ice Kings» etter at de spilte seg til initiativet i ligaen i løpet av den kaldeste vinteren på 200 år.

Mens mange andre lag måtte utsette kampene klarte banemannskapet på Filbert Street å holde banen spillbar - og laget i form. Keeper Gordon Banks filte knottene sine til pigger for å ha feste på den steinharde gressmatten.

Da solen kom tilbake forvitret imidlertid formen.

8. april, med åtte kamper igjen lå laget på toppen av tabellen. Ved sesongslutt var Leicester på fjerdeplass - en plass de også er garantert denne sesongen.

Laget spilte en uavgjort og tapte fire på de siste fem kampene. Everton vant til slutt komfortabelet. Gjør Leicester om det denne sesongen vil de neppe vinne tittelen.

Skadetrøbbel

Grunnen var det eneste som trolig kan koste Leicester ligaen også denne sesongen: Plutselige og mange skader på nøkkelspillerne i stallen.

– Mot Bolton hadde vi tre ute. Mot Villa tre ut. Birmingham seks ute. Vi hadde ikke back-upen som trengtes, sier en av spillerne Howard Riley.

– Vi trodde vi skulle klare oss, men det gikk ikke slik. «Iskongene har smeltet» skrev avisene, forklarer back Richie Norman.

Skader på nøkkelspillere kan være skjebnesvangre også i år. Så langt har de stort sett vært forskånet, men Jamie Vardy, Riyad Mahrez og Ngolo Kanté samt stopperkjempen Robert Huth ute med skade samtidig vil være tøft å takle.

– Wasilewski er ikke på nivå med Huth, for å si det slik, sier Kasper Wikestad.

Nå krysser heltene fra den gangen fingrene for at nåtidens kopier skal lykkes bedre enn dem.

– Jeg er ganske sikker på at dette laget har selvtilliten til å fortsette å spille som de gjør, og om de gjør, så vil de vinne ligaen. Jeg håpar de klarer det. De fortjener det. Nesten alle jeg snakker med vil at Leicester skal vinne, sier Gordon Banks til Daily Mail.

Lik TV 2 Sporten på Facebook