TILTALT: Den drapstiltalte Rubyrosa Verano Irgens sammen med sin forsvarer Jannicke Keller-Fløystad i tingreten. Foto: T. Brandeggen TV 2
TILTALT: Den drapstiltalte Rubyrosa Verano Irgens sammen med sin forsvarer Jannicke Keller-Fløystad i tingreten. Foto: T. Brandeggen TV 2

GRILLDRAPET:

Enka innrømmer flere søk etter drapsmetoder: – Jeg kjøpte både saltsyre og rottegift

NORDHORDLAND TINGRETT (TV 2:) Den drapstiltalte Rubyrosa Irgens (32) innrømmer å ha drevet omfattende planlegging i hensikt å ta livet av sin ektemann, Helge Ove Irgens.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den drapstiltalte filippinske kvinnen fortsatte sin forklaring torsdag under rettssaken der hun er tiltalt for å tatt livet av sin ektemann, Helge Ove Irgens (61), med en engangsgrill sommeren 2014.

Rettens administrator, Bjørg Kvelstad, kom midtveis torsdag med en skarp advarsel til tilhørerne etter at kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, fortalte at den tiltalte og hun hadde mottatt slengbemerkninger fra tilhørere i retten.

– Får du sove godt om natten, fikk jeg slengt etter meg, fortalte Keller-Fløystad som ikke fikk med seg hvem blant tilhørerne som kom med bemerkningen.

– Dette er helt uakseptablt. Sikkerhetsavdelingen vil bli tilkalt hvis dette gjentar seg og vedkommende vil bli bortvist fra tinghuset. Dette er en advarsel, sa tingrettsdommer Kvelstad.

Torsdag er det aktoratet ved statsadvokat Benedicte Hordnes som utspør tiltalte. Etter gjentatte spørsmål innrømte drapstiltalte Rubyrosa Irgens å ha drevet omfattende planlegging fra november 2013 med hensikt å ta livet av sin ektemann.

Lista over medikamenter og metoder som ble vurdert er omfattende. Alt fra flytende nikotin, øyedråper, salmiakk, frostvæske, rottegift, saltsyre til sovemedisinen Vallergan og kullosforgiftning.

– Jeg har flere ganger søkt på nettet etter metoder og kjøpte både saltsyre og rottegift for å bruke det mot ham. Men jeg vurderte også å ta mitt eget liv. Jeg prøvde selv å ta en overdose med sovemedisinen Vallergan og tok sju tabletter på en gang. Da sovnet jeg klokken åtte på kvelden og våknet klokken 17 på ettermiddagen. Jeg var overrasket over at jeg våknet, og lurte på hvor mye som egentlig måtte til, sa Rubyrosa.

– Har lyst å drepe ham

De to giftet seg i 2007. I forbindelse med et opphold på Filippinene våren 2014, innrømmer hun å ha tenkte veldig mye på å ta livet av Helge.

– Jeg hadde ikke vært på Filippinene på fire år. Jeg fikk ikke lov å reise. I forbindelse med reisen hjem kranglet vi på telefonen. Han ville ikke hente meg på flyplassen. Jeg var så irritert på ham og tenkte at hvis han gjør det igjen, så har jeg lyst å drepe ham, forklarte 32-åringen.

I mai og juni fikk hun resepter på totalt 250 tabletter med sovemedisinen Vallergan, som påtalemyndigheten mener ble brukt mot Helge drapsdagen.

– Jeg forklarte legekontoret at jeg måtte få en ny resept fordi jeg hadde glemt posen med medikamentene på bussen og da fikk jeg det, forklarte hun om hvordan hun fikk tak i så mange tabletter.

Blandede følelser

Hun innrømmer å ha tenkt å bruke sovemedisinen mot Helge.

– Men det var blandede følelser. Jeg var fortvilet og vurderte like mye å ta mitt eget liv, sa hun.

Drapet skjedde mellom kvelden 24. juni og natten til 25. juni 2014 i ekteparets bopel i Sund i Hordaland.

Ifølge påtalemyndigheten skal kona ha lurt i ham sovemedisinen Vallergan og idet han sovnet plasserte hun en brennende engangsgrill ved sengen hans inne på soverommet, hvor dører og vinduer var lukket, slik at han ble utsatt for kullos og døde av karbonmonoksidforgiftning.

Risikerer 21 års fengsel

Etter drapet gikk det seks måneder før politiet pågrep henne. Det skjedde på Gardermoen idet hun returnerte fra et opphold på Filippinene.

I februar i fjor ble hun siktet for overlagt drap og i april tilsto hun i politiavhør å ha drept sin mann med kullosforgiftning, men at dette ikke skjedde med overlegg.

Hun har også fortalt i politiavhør at hun ble behandlet på en uverdig måte i mange år.

Rubyrosa er filippinsk statsborger og kom til Norge i 2007.

I tillegg til drap er hun også tiltalt for grovt bedrageri.

Hun risikerer 21 års fengsel.

Saken oppdateres!