HEN: Venstre og Trine Skei Grande foreslår å innføre en tredje kjønnskategori for mennesker som verken føler seg som mann eller kvinne, eller som veksler mellom to identiteter.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HEN: Venstre og Trine Skei Grande foreslår å innføre en tredje kjønnskategori for mennesker som verken føler seg som mann eller kvinne, eller som veksler mellom to identiteter.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Venstre vil innføre et tredje kjønn

Venstre vil at det i tillegg til mann og kvinne bør finnes et tredje kjønn – hen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag vil Stortinget vedta en ny likestillingspolitikk, der det blant annet vil bli vedtatt nye lover for å få flere kvinner i ledelse, flere gutter på typiske «jentestudier» og motsatt.

Stortinget vil også vedta at regjeringen skal jobbe for at lønnsdiskrimineringen mellom kvinner og menn utjevnes, slik at lønnsforskjellene reduseres.

Hen eller hin

I tillegg har Venstre et forslag som rett og slett går ut på å innføre en tredje kjønnskategori, i tillegg til mann og kvinne – hen eller hin.

– Vi vil nøytralisere kjønnet. Noen mennesker ønsker ikke å identifisere seg med kjønnet mann eller kvinne, men har et annet uttrykk, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth i Venstre til TV 2.

Både Danmark og Sverige har allerede innført en tredje kjønnskategori.

Kjenseth understreker at dette ikke gjelder veldig mange personer, men at dagens ordning byr på praktiske problemer for dem det angår.

Ketil Kjenseth i Venstre. Lise Åserud / NTB scanpix
Ketil Kjenseth i Venstre. Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Det skaper noen praktiske utfordringer for eksempel i sikkerhetskontrollen, når det i passet står mann og personen fremstår som en kvinne. Endel mennesker ønsker ikke å skifte kjønn, men vil veksle mellom identiteter. For dem er dette uproblematisk, vi bør derfor også gjøre samfunnet mer smidig, Mener Kjenseth.

Fortsatt tabu

Sverige har etter innføringen ikke opplevd praktiske utfordringer med dette, ifølge Venstre, som mener dette etterhvert tvinger seg frem også i Norge.

– Men debatten er umoden. Det er et tabubelagt område vi må diskutere mer, og bringe frem likestilling også for denne gruppen. Flere land er i innfasingen av dette, og det kommer nok etterhvert, selv om det foreløpig ikke er flertall i Stortinget, mener Kjenseth.