Russland forstår ikke hvorfor USA reagerer på flystuntet

Pensjonert fartøykommandør sammenligner Putin med Kim Jong-un.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To russiske jagerfly passerte tirsdag svært nær det amerikanske marinefartøyet Donald Cook i internasjonalt farvann i Østersjøen.

De uvæpnede jagerflyene fløy så nær destroyeren at det skapte bølger i havet. Ett av flyene skal ha fløyet bare 23 meter fra skipets overbygg.

Den amerikanske marinen sier i en uttalelse at Russlands «uprofesjonelle» oppførsel kan føre til unødvendig spenning mellom land. I verste fall kan et feilgrep føre til tap av liv.

Su-24-flyene utgjorde ingen troverdig trussel, og var trolig et PR-stunt for å vise hva man synes om at USAs nærvær i Russlands bakgård. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet inngikk USA og Russland i 1972 en avtale som forbyr simulerte angrep. Flygingen kan være et brudd på avtalen som skal hindre slike hendelser, skriver Navy Times.

Sammenlignes med Nord-Korea

– Vi er ikke i krig med Russland. Du dreper ikke noen bare fordi de irriterer deg. Det blir veldig interessant å se hvordan dette omtales i russiske medier, sier den pensjonerte fartøykommandøren Rick Hoffmann.

Ifølge den amerikanske marinen gjorde russerne 20 overflyvninger. FOTO: US NAVY
Ifølge den amerikanske marinen gjorde russerne 20 overflyvninger. FOTO: US NAVY

Den tidligere marineoffiseren går langt i å sammenligne Putin med Nord-Koreas sterke mann Kim Jong-un.

– Han gjør noe, og spiller det deretter ut innenrikspolitisk for å skape entusiasme hos folket, sier Hoffmann til Navy Times.

Russland: – Opprørt reaksjon

En talsmann ved Det hvite hus sa onsdag at Russlands oppførsel bryter med gjeldende regler for ulike lands styrker i internasjonalt farvann og luftrom.

– Denne hendelsen er helt uforenlig med profesjonelle militære normer. Vi har sett et mønster i disse aksjonene fra Russland. Det ser ut som de prøver å provosere. De er en kilde til irritasjon, og det er noe vi har uttrykt både offentlig og privat til russerne, sa Josh Earnest.

Russlands forsvarsdepartement avviser torsdag de amerikanske påstandene, melder nyhetsbyrået AP.

Talsmannen Igor Konashenkov sier ifølge AP at Su-24-pilotene oppdaget fartøyet og vendte om «mens alle forholdsregler ble fulgt».

Han er overrasket over det han beskriver som en «opprørt reaksjon fra vår amerikanske motpart».