Ingvild (10) er for ung til å se sin egen filmdebut

Da skrekkfilmen «Huset» hadde førpremiere onsdag, fikk ikke hovedpersonen lov til å bli værende under filmen. Hun er nemlig ikke gammel nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble Kulturkirken Jakob i Oslo fylt med et forventningsfullt publikum som kom for å få med seg førpremieren på den nye norske grøsseren «Huset».

I et tilbakeblikk i filmen møter vi en liten jente som ser ut til å være besatt av en demon, mens en prest febrilsk prøver å drive den ut av henne. Ikke så ulikt den kjente skrekkfilmen «Exorsisten» fra 1973.

For ung

Jenta spilles av 10 år gamle Ingvild Flikkerud, som i anledningen premieren er utkledd slik som hun var under innspillingen.

– Det var veldig gøy å spille i filmen, og jeg fikk vært med på mye forskjellig, sier hun til TV 2.

Ironisk nok er det flere år til hovedpersonen får sett seg selv på lerretet, for filmen har nemlig en aldersgrense på 15 år.

– Det er litt kjedelig, for jeg har veldig lyst til å se filmen, men jeg får jo sett den om noen år da, forteller Ingvild.

Gjenstander som bevegde seg

Filmen ble spilt inn på en gammel skole utenfor Kongsvinger og regissør Reinert Kiil forteller at selv voksne menn var redde for å være der alene.

Ryktene om at det spøkte i huset lå i luften under hele innspillingen. Men det var ikke bare ryktene som skremte crewet.

– Vi opplevde ting under innspillingen som vi ikke klarte å forklare. Alle vinduene stod for eksempel åpne da vi kom på settet om morgenen. I tillegg var det gjenstander som bevegde seg og vi hørte lyder fra rom der det ikke var noen. Det var rett og slett guffent å være der.

Kiil forklarer at det han opplevde under innspillingen er det nærmeste han har vært å tro på spøkelser, men i utgangspunktet er han ikke særlig overtroisk av seg. Likevel legger han ikke skjul på at spøkelser alltid har vært en fascinasjon.

– Jeg har bestandig vært fascinert av gjenferd. Jeg synes det er dritcreepy. Så jeg hadde lyst til å gå inn i temaet og lære meg om det ved å se på Åndenes Makt for eksempel.

– Ikke fantasi

Filmskaperne ble så satt ut av det de opplevde på den gamle skolen at de så seg nødt til å kontakte nettopp Åndenes Makt. Dette er en av grunnene til at programleder av den populære TV Norge-serien, Tom Strømnæss, er konferansier under kveldens filmvisning.

Han sier at han kjenner igjen beskrivelsene av det filmcrewet forteller.

– Jeg har hørt veldig mange andre fortelle om lignende opplevelser og har ingen god grunn til å mistenke dem for å fantasere dette fram. I utgangspunktet velger jeg å tro at det de forteller om er slik som de faktisk opplevde det.

– Tror du på spøkelser?

– Det kommer litt an på hvordan man definerer det. Ordet spøkelse blir veldig klisje og flåsete. Hvis man definerer spøkelser som uforståtte fysiske hendelser som er observert av mer enn én person, så ja.