Med et tastetrykk kan ungdom sende direktevideo til tusenvis

Med et enkelt tastetrykk kan alle og enhver sende direktebilder fra der de er med for eksempel en iPad til tusenvis av seere.

Å filme og streame direkte til et stort publikum er ikke lenger noe som er forbeholdt reportere og nyhetsankere.

Nylig lanserte Facebook en ny funksjon som fungerer på følgende måte:

Med et enkelt tastetrykk kan alle og enhver sende direktebilder fra der de er med for eksempel en iPad til tusenvis av seere.

– Tenker ikke

TV 2 møter en jentegjeng som er godt kjent med direktesendinger på Facebook.

– Man legger ut det man har lyst til der og da. Jeg tror ikke det er så mange som tenker over det, sier Mia Greve Løberg.

– Det er ikke så mange ungdom som tenker over hva de legger ut på internett, sier Sara Bratli Elvebakk.

Direktesendingene sendes ofte i grupper med titusenvis av medlemmer. Ungdommene har da ingen mulighet til å vite hvem som ser på.

– Jeg tror de gjør det på sparket. Hvis de kjeder seg og ikke har noe å gjøre liksom, så bare: «La oss gjøre det. Det har vi ikke prøvd før», forklarer Mari Mjelde.

– Det er jo litt skummelt. Man vet jo aldri. Det bildet kan jo dukke opp igjen om ti år.

Det bekymrer politiet

– Vi ser på det materiale som vi er kjent med nå at man sender live fra soverommene sine, og det er dette vi er redd for. At folk blir lurt, manipulert eller ledet til å gjøre handlinger, eksponere seg, kle av seg og på den måten bli utsatt for trakassering, mobbing og overgrep, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til TV 2.

Mye medlemmer
Direktesending fra mobilen er ikke noe nytt, men med Facebooks nye tjeneste spres videoene i grupper som ofte har flere tusener av medlemmer.

Slettmeg.no, som finansieres ved å hjelpe internettbrukere som vil slette sine spor, oppfordrer til å tenke seg godt om.

– Man mister muligheten til å velge om dette er lurt å dele det man filmer, og man risikerer at noen tar opp det man sender og deler videre, sier leder for slettmeg.no, Hans Marius Tessem, til TV 2.