Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natasha og Erik Myra Olsen, som opplevde at barnevernet tok tvilling-jentene deres kun timer etter fødselen på sykehuset, må vente i to til tre uker på den endelige beslutningen fra Fylkesnemnda.

Behandlingen av saken ble i dag avsluttet i Fylkesnemda i Hedmark og Oppland. Blant de som forklarte seg, var de to psykolog-ekspertene som har undersøkt Natasha og fastslår at hun ikke er psykisk utviklingshemmet, stikk i strid med det Barnevernet har hevdet. Det var dette som ble brukt som hovedbegrunnelse for å ta barna, og plassere dem i fosterhjem.

Saken har vakt sterke reaksjoner i hjemkommunen til Natasha og Erik, og Truls Gihlemoen, som er kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet, krever nå granskning.

– Det er viktig at innbyggerne i Stange kommune føler at de kan stole på barnevernet. For å opprettholde tilliten vil vi be om en gjennomgang av tjenesten. Vi vil også vite hvilke rutiner barnevernet har for å dokumentere at tjenesten utføres på en god måte, sier han til TV 2.

Undersøkte ikke bestefar-alternativ

Fremskrittspartiet vil legge fram en lang liste med spørsmål til administrasjonen under neste kommunestyremøte.

Også bestefaren til tvillingjentene, som ønsker å stille opp for å hjelpe Natasha og Erik sammen med sin samboer og familien, forklarte seg onsdag. Denne muligheten skal ikke ha blitt undersøkt av Barnevernet, noe advokaten til foreldreparet mener er i strid med loven.

Det er spesielt at Natasha har blitt diagnostisert som lettere psykisk utviklingshemmet som har vært et stridspunkt i saken.

«Diagnose utifra en antagelse»

Legen som satte diagnosen vil ikke kommentere saken, men i en forklaring han har avgitt, skriver han:

«Diagnosen var benyttet utifra en antagelse og et inntrykk for å forklare hvilket behov Natasha hadde for hjelp».

Da saken var oppe i Fylkesnemnda denne uken, tok saken en ny vending. Barnevernet hadde da ikke et klart svar på om de mener Natasha er psykisk utviklingshemmet.