FELT AV SKIVEBREMS: Francisco Ventoso ble kuttet av en skivebrems. Nå håper han flere ryttere engasjerer seg i debatten om bruk av
FELT AV SKIVEBREMS: Francisco Ventoso ble kuttet av en skivebrems. Nå håper han flere ryttere engasjerer seg i debatten om bruk av "nyvinningen". FOTO: Facebook/fran.ventoso.9

Sykkelrytter ble kuttet stygt av skivebrems i Paris-Roubaix

– Skivebremser er i realiteten gigantiske kniver, tordner Francisco Ventoso.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av de mest spektakulære utgavene av Paris-Roubaix på lang, lang tid produserte ikke uventet mengder med dramatikk og brutale skjebner. Francisco Ventoso (33) ble et av ofrene til "helvete i nord".

Stygt kutt
Spanjolen kom i likhet med flere andre ikke til mål, men han mener selv det hele kunne vært unngått.

130 kilometer ut i rittet, på et brosteinsparti, ble nemlig Ventoso kuttet stygt i leggen av en skivebrems.

– Var det virkelig ingen som trodde det som skjedde på søndag ikke kom til å skje? Var det virkelig ingen som trodde de (skivebremsene) er farlige? Ingen som skjønte at de kan skjære, bli til gigantiske kniver?

Det skriver Ventoso i et hardtslående innlegg på sin egen Facebook-side. (Les hele innlegget nederst på siden)

Bruken av skivebremser er heftig debattert i sykkelsirkuset etter at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har åpnet for at lag kan teste bremsene i ritt.

Under helgens Paris-Roubaix hadde to av de startende lagene utstyrt rytternes sykler med skivebremser – det ble Ventosos bane.

– Jeg falt faktisk ikke, det var bare foten min som var borti bak på sykkelen hans. Jeg fortsatte å sykle, men kort tid senere så jeg kjapt ned på leggen. Det gjorde ikke vondt, det var blod overalt, men jeg kunne tydelig se beinhinnen som beskytter skinnebeinet, forteller Ventoso.

– Bare et uhell? Jeg tror ikke det. Bare noen kilometer senere ble en av tankene jeg hadde i hodet da jeg satt i veikanten til virkelighet. 15 kilometer etter uhellet mitt kom Nikolas Maes, en Etixx-Quick Step-rytter, inn i den samme ambulansen som jeg satt i. Han hadde et dypt kutt i kneet fra en skivebrems, en av de 32 (skivebremsene i feltet journ.anm).

Håper engasjerer seg i debatten
Skivebremser har sin fordel med å korte ned bremseavstanden, men flere har stilt spørsmål ved rytternes sikkerhet. Ventosos uhell kommer utvilsomt ikke til å stilne debatten.

– Det mest bekymringsverdige er at skivebremser i realiteten er gigantiske kniver, «macheter» når man krasjer mot dem i en viss hastighet, skriver Ventoso.

– Skivebremser burde aldri ha kommet inn i feltet, i alle fall ikke slik vi ser dem nå. Jeg har ikke møtt en eneste rytter som har mistet bremsekraft med tradisjonelle bremser. Jeg har ikke møtt noen som har sett hjulet sladde når du bremser med all kraft, uansett om det er med vanlig eller skivebrems. Så hvorfor bruke den?

Nå håper Ventoso at flere av kollegene i feltet tar temaet på alvor.

– Jeg har vært heldig. Jeg fikk ikke leggen kuttet av. Det var bare noen muskler og hud. Men kan du se for deg en skivebrems som kutter en pulsåre?

– Vi har kraften til å velge, og vi bør ta et valg, skriver Ventoso med blokkbokstaver.

Ifølge Cyclingnews er Ventoso operert og dro hjem fra sykehus tirsdag. Det er foreløpig ukjent hvor lenge Movistar-rytteren må vente før han er tilbake i feltet.

Angivelig skal Ventoso ha blitt kuttet av skivebremsen til en Direct Energie-rytter, uten at navnet på rytteren er kjent.