OSLO  20160406.
Vektløfteren Ruth Kasirye har testet positivt på stoffet meldonium. Her sammen med advokaten Morten Justad Johnsen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20160406. Vektløfteren Ruth Kasirye har testet positivt på stoffet meldonium. Her sammen med advokaten Morten Justad Johnsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Tror ikke dopingamnesti  vil påvirke saken til Ruth Kasirye

Den norske vektløfteren har forklart at hun tok piller etter 1. januar, og blir derfor ekskludert fra endringene i det nye WADA-dokumentet, mener prosessfullmektig i Antidoping Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag skrev TV 2 at utøvere som har testet positivt på stoffet Meldonium likevel kan slippe straff.

Et dokument fra Verdens antidopingbyrå (WADA) fra 11. april sier i klartekst at utøvere tatt før 1. mars kan bli frikjent på grunn av usikkerhet om hvor lenge stoffet er å finne i kroppen.

Men dette innspillet vil ikke påvirke saken til Ruth Kasirye, ifølge prosessfullmektig i påtalenemnda i Antidoping Norge, Niels R. Kiær.

– Det fremkommer av notatet til WADA at det ikke gjelder ved bruk av Meldonium etter 1. januar. Det vil si at bruk etter 1. januar er et regelbrudd uansett. Det fremkommer av Kasiryes forklaring at hun tok piller uten å sjekke noe inntil 18. januar, sier Kiær til TV 2.

– Så for saken til Kasirye vil ikke dette nye innspillet til WADA ha noen betydning?

– Det er min foreløpige oppfatning ja. Spørsmålet vil bli vurdert av påtalenemnda, sier han.

Han presiserer at Kasirye ikke har inrømmet bruk av Meldonium etter 1. januar, men har erkjent bruk av et stoff hun ikke kjente etter det tidspunktet.

– Vi mener derfor det med nødvendig styrke er bevist at hun fikk Meldonium i kroppen etter 1. januar, sier han.

Medieansvarlig for Ruth Kasirye, Roger Solheim, fortalte onsdag formiddag til TV 2 at Kasirye ikke ønsker å uttale seg om saken så lenge den er under behandling.

Meldonium kom på dopinglisten 1. januar i år. Hjertemedisinen har siden felt en lang rekke idrettsutøvere på toppnivå, blant andre tennisstjernen Maria Sjarapova. Over 30 russiske utøvere er gått i meldonium-fellen.