OPPGITT: Magnus Carlsen er skuffet over at VM-motstander Sergey Karjakin dropper Norway Chess, men mener han uansett har det psykologiske overtaket før VM-møtet i november. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OPPGITT: Magnus Carlsen er skuffet over at VM-motstander Sergey Karjakin dropper Norway Chess, men mener han uansett har det psykologiske overtaket før VM-møtet i november. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Carlsen oppgitt over VM-motstanderen

Magnus Carlsen (25) mener det er håpløst av VM-motstander Sergej Karjakin (26) å bryte avtalen med Norway Chess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Til helgen skulle Magnus Carlsen og VM-motstander Sergej Karjakin kjempet mot hverandre i Norway Chess i Stavanger.

Russeren trakk seg derimot fra turneringen forrige uke, noe Carlsen mener 26-åringen burde klart å unngå.

– Jeg syns det er rart at han ikke overholder den kontrakten som er. Jeg forstår at han ikke vil spille en ny turnering så kort tid etter kandidatturneringen, men det er noe han burde ha tenkt på før. Det er generelt ingen gode idé å melde seg på en så stor turnering rett etter kandidatturneringen eller VM, sier Carlsen til TV 2 på et av sine mange sponsoroppdrag.

Norway Chess spilles i Stavanger fra 18. - 30. april, og kampene sendes direkte på TV 2 Sportskanalen.

– Har et overtak på Karjakin

Etter at Karjakins avgjørelsen ble kjent uttalte arrangementsansvarlig Jøran Aulin-Jansson, at han er veldig skuffet over avgjørelsen.

– Vi er i dialog med det russiske forbundet, og siste ord er ikke sagt her. Vi har en signert kontrakt med Karjakin som binder han til Altibox Norway Chess og vi er ikke tilfreds med det vi har fått presentert fra det russiske sjakkforbundet. Dette er en sak vi kommer til å forfølge, sa han da til TV 2.

Karjakin har vunnet turneringen i Stavanger i både 2013 og 2014, mens han ikke var invitert i fjor.

At Carlsen ikke får mulighet til revansje mener han at ikke har noe å si før VM-møtet i New York i november.

– Jeg tror ikke det spiller noen rolle om vi møtes nå eller ikke. Akkurat nå føler jeg at jeg har et godt psykologisk overtak på Karjakin, og det skulle mye til for at det skulle endre seg plutselig, sier han selvsikkert.

25-åringen har vunnet VM to år på rad mot indiske Vishy Anand.

Norway Chess har vært en forbannelse

Når det gjelder Norway Chess har turneringen på norsk jord vært en forbannelse for den norske verdenséneren.

– De to første årene var det ganske nære, mens det var skikkelig mageplask i fjor. Så det blir spennende, men jeg tror jeg har alle forutsetninger for å gjøre det en del bedre i år, mener han.

I fjor røk Carlsen på en avgjørende feil i første runde, og endte på en oppsiktsvekkende 8. plass.

Han jakter nå sin første seier i Norway Chess, og vil gjøre alt for at fjorårets blemme ikke skal skje igjen.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre en ordentlig prestasjon der, og jeg har ekstra mye motivasjon nå etter at det gikk så skikkelig galt i fjor, sier Carlsen mens han rister på hodet.