En rapport fra Accenture og WWF forteller at det er 70 ganger dyrere å installere et solcellepanel i Norge, enn det er i Tyskland. Foto: Frank May, NTB Scanpix
En rapport fra Accenture og WWF forteller at det er 70 ganger dyrere å installere et solcellepanel i Norge, enn det er i Tyskland. Foto: Frank May, NTB Scanpix

Så lang tid tar det å tjene opp kostnadene til et solcellepanel

Et solcellepanel koster deg gjerne 88.000 kroner, noe du vil bruke årevis på å tjene inn igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny rapport fra Accenture og WWF inneholder regnestykker som viser til kostnadene og inntektene man får av å bruke solcellepanel. Dette forteller Teknisk Ukeblad.

Rapporten, «Mot lysere tider: Solkraft i Norge - Fremtidige muligheter for verdiskaping», skal vise hvilket potensiale Norge har fram mot 2030, for å ta del i solkraft-markedet. Den tar utgangspunkt i solcellepanel på privatboliger, som er tilkoblet strømnettet.

Så mye koster det

Rapporten har regnet ut at om du bor i en privatbolig i Oslo- området, så vil et solcellesystem på 4 kilowatt kostet deg i snitt 88.000 kroner å kjøpe.

Du kan få det til en billigere pris, om du tar i bruk støtteordninger:

Med Enova-tilskuddsordningen, reduseres snittprisen med 15.000 kroner. Med Oslo kommunes støtteordning vil prisen bli redusert ned til ca. 52 000 kroner.

Men kostnadene er ikke over etter at man har kjøpt og installert panelet. Rapporten påpeker at panelet vil koste deg rundt 19.000 kroner i vedlikehold og inverterbytte, etter ti- tolv år.

Ikke lønnsomt

Noen er kanskje skeptisk til å investere i et solcellepanel i Norge, hvor antall soldager ikke er mange, sammenlignet med mer sydlige land. Det finnes imidlertid større utfordringer for solcelle-panelet.

Ragnhild Waagaard, seniorrådgiver i WWF forteller til TV 2 at strømprisene i Norge er veldig lave, noe som ikke er bra for solcelle-industrien.

– Det er heller ikke et marked for dette i Norge enda, og man må gjerne hente inn deler og erfaringer fra utlandet. Det er ikke lønnsomt i Norge akkurat nå.

Opptil 43 år å gå i null

Det er i følge rapporten flere usikre faktorer i regnestykket over kostnader og inntekter til et solcellesystem. Prisen for anlegget, strømpris og pris for overskuddskraft til strømnettet, er ting som kan ha store variasjoner.

Rapporten forteller at om du får støtte av Oslo kommune, og du selv bruker den elektrisiteten du produserer, så vil det ta deg 17 år å gå i null - det vil si før du tjener inn igjen kostnadene for solcellesystemet. Om du får støtte av Enovatilskuddet, må du legge til ti år.

Om du som huseier ikke får støtte av hverken Oslo kommune eller Enova-ordningen, må du regne med å tilbakebetale på anlegget i omtrent 43 år.

Dette virker kanskje ikke så økonomisk gunstig, når levetiden til et solcellepanel er estimert til rundt 25 år.

Waagaard påpeker at alle kan få Enova støtte, noe som reduserer tilbakebetalingstiden til ca. 27 år.

Du kan tjene 80.000 kroner

Selv om 27 år med tilbakebetaling kan høres ut som et tapsprosjekt, så viser rapporten også til hva du kan tjene på å ha et solcellepanel.

På 25 år vil et 4-kilowatts panel i Oslo- området produsere ca. 94.000 kilowattimer.

Rapporten forteller at «En husholdning som selv forbruker halvparten av produksjonen og eksporterer resten tilbake til nettet, vil ha inntekter på 53.000 kroner.» Om du vil bruke hele solenergien som blir produsert selv, så vil du sitte igjen med 78.000 kroner i inntekter i løpet av 25 år.

Med priser på solcellepanel fra 52 000 til 88 000 kroner, sammen med pris for vedlikehold, er det likevel ikke altfor mye man sitter igjen med.

– Det vil lønne seg snart

Waagaard forteller at solceller på taket vil lønne seg om kort tid, og at det vil bli bedre tilrettelagt for at flere kan ha solcellepaneler i nær fremtid:

– Vi kommer til å oppleve økte strømpriser, og fallende teknologi- og installasjonskostnader. Dette vil gjøre det billigere og enklere å installere solcellepanel. Vi håper også på gode rammebetingelser, at regelverket blir ryddet opp i, og at det blir sørget for subsidier. Regjeringens energimelding er rett rundt hjørnet, og den bør inneholde en solstrategi som gjør at det blir sørget for subsidier.

Hun viser til beregninger i rapporten som viser at tilbakebetalingstiden for solcellesystemer installert på boligtak i Oslo vil reduseres til omtrent ti år, uten subsidiering, innen 2030.