KAMPKLAR? Slik presenterer Systema Spetsnaz seg selv i Tyskland. Nettverket til den russiske kampsporten knyttes til russisk etterretning og fallskjermjegere. FOTO: SSCWOLF.DE 
KAMPKLAR? Slik presenterer Systema Spetsnaz seg selv i Tyskland. Nettverket til den russiske kampsporten knyttes til russisk etterretning og fallskjermjegere. FOTO: SSCWOLF.DE 

Ny bok: Slik har Putin bygd opp en hemmelig hær i Vesten

– I Tyskland knyttes 250-300 menn i Systema-nettverket til Moskva og Spetsnaz, sier forfatteren til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis det oppstår en konflikt mellom Russland og Vesten, har Vladimir Putin allerede på plass et nettverk av sabotører bak fiendens linjer, skal man tro boken «Putins skjulte krig».

Den tyske journalisten og forfatteren Boris Reitschuster knytter russisk etterretning og fallskjermjegerenheten VDV til utbredelsen av den russiske kampsporten Systema Spetsnaz i en rekke vestlige land.

– Den plutselige fremveksten av Systema er ingen tilfeldighet. Etter omfattende dokumentasjon fra en europeisk etterretningstjeneste, kunne jeg se at disse filialene ikke har oppstått på eget initiativ. I bakgrunnen trekker den russiske militære etterretningen GRU og de luftbårne styrkene VDV diskret i trådene, skriver han ifølge utdrag som er gjengitt av Bild.

Reitschuster regnes som en av Tysklands fremste Russlands-eksperter, og har ledet Moskva-kontoret til nyhetsmagasinet Focus i en årrekke.

Utsatt for dataangrep

Boken kom ut i Tyskland fredag, men har allerede vakt oppsikt etter forhånds-omtalen. Og bare timer etter det første oppslaget, kom dataangrepene.

Systema Spetsnaz-Instruktører poserer med italiensk politi. FOTO: SSCWOLF.DE
Systema Spetsnaz-Instruktører poserer med italiensk politi. FOTO: SSCWOLF.DE

– Hacking mot epostkontoen, epost-bombing og angrep mot nettsiden min, skrev han tidligere denne uken på sin Facebook-vegg.

Ifølge Reitschuster kan Systema Spetsnaz brukes til å rekruttere sabotører til den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Bare i Tyskland finnes det 21 lokale lag som inngår i dette nettverket. I boken viser han dessuten til eksempler der tysk politi er blitt infiltrert av menn med Spetsnaz-bakgrunn.

– I Tyskland knyttes 250-300 menn i Systema-nettverket til Moskva og Spetsnaz, sier Reitschuster til TV 2.

MC-gjengen «Night Wolves» under markeringen av Seiersdagen i Berlin 9. mai 2015. FOTO: DEMOTIX / NTB SCANPIX
MC-gjengen «Night Wolves» under markeringen av Seiersdagen i Berlin 9. mai 2015. FOTO: DEMOTIX / NTB SCANPIX

«Spetsnaz» er opprinnelig den russiske felles-betegnelsen på militære spesialstyrker, og brukes til vanlig om russiske spesialstyrker. Oppgavene til den topphemmelige enheten GRU Spetsnaz er rekognosering, sabotasje og infiltrasjon bak fiendens linjer.

Knyttes til Putins MC-venner

Lederen av Systema Spetsnaz i Sveits er en tysk statsborger som har åtte års tjeneste i det russiske militæret, inkludert Spetsnaz-enheter, hevdes det i boken. Han er frontfiguren i et miljø som er tett knyttet til den fryktede MC-gjengen «Night Wolves», som i 2014 trakasserte og skapte frykt på Krim-halvøya.

På sine nettsider viser den sveitsiske Systema-gruppen hvem de samarbeider med. SKJERMDUMP: SYSTEMASCHWEIZ.CH
På sine nettsider viser den sveitsiske Systema-gruppen hvem de samarbeider med. SKJERMDUMP: SYSTEMASCHWEIZ.CH

9. mai i fjor var «Night Wolves»-medlemmer fra flere land til stede i Berlin under 70-årsmarkeringen for seieren over nazi-Tyskland. Ved det sovjetiske krigsminnesmerket i Treptower-parken vaiet flagg med hammer og sigd.

Bildene fra markeringen viser at flere «Night Wolves»-medlemmer bar en logo som er slående lik Systema Spetsnaz-logoen.

Et tysk eksempel på samvirket mellom Putins MC-venner og Systema Spetsnaz, er ifølge Reistschuster at den tyske avdelingen deler adresse med Systema-kampsportsenteret i Ludwigsburg.

Russlands president ledet MC-kortesjen til «Night Wolves» i Moskva i 2011. FOTO: RIA NOVOSTI / AFP / NTB SCANPIX
Russlands president ledet MC-kortesjen til «Night Wolves» i Moskva i 2011. FOTO: RIA NOVOSTI / AFP / NTB SCANPIX Foto: ALEXEY DRUZHININ

Kurérvirksomhet

Ifølge etterforskere som han gjengir anonymt, brukes MC-gjengen «Night Wolves» som russiske kurérer for viktige meldinger som ikke kan sendes elektronisk eller gjengis på telefon.

Sjefsinstruktøren i den sveitsiske Systema Spetznaz-gruppen har bakgrunn fra fallskjermjegerenheten VDV, skriver gruppen på sine nettsider. De samarbeider med antiterrorenheter i Serbia og Ungarn. Ifølge en artikkel i Tages Anzeiger i 2015 deltok medlemmer i denne gruppen på en treningsleir på Krim-halvøya høsten 2014.

Målgruppene spenner vidt, fra privatpersoner med stressproblemer til personell i livvakts- og sikkerhetstjenester. Kampsportgruppen er aktiv på Facebook blant annet i Hellas, Tyskland, Sveits, Tyrkia og Nederland.

I 2011 poserte Vladimir Putin med serbiske «Night Wolves»-medlemmer i Beograd. En rød ulvelogo er godt synlig hos tre av dem. FOTO: AP / NTB SCANPIX
I 2011 poserte Vladimir Putin med serbiske «Night Wolves»-medlemmer i Beograd. En rød ulvelogo er godt synlig hos tre av dem. FOTO: AP / NTB SCANPIX Foto: Alexei Nikolsky