Sykkelbukse-lensmannen: – Jenter har brukt tights på russetreff i mange år

Mener lensmannens oppfordring gjør at offeret vil føle skyld etter en voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden nettstedet Byas (Stavanger Aftenblad) publiserte politiet og Amnestys råd til en tryggest mulig russefeiring, har det stormet. Årsaken?

En lensmann i Gjesdal politidistrikt i Rogaland tipset russejenter om å bruke sykkelbukse under russebuksa, for at det skulle være vanskeligere for andre å gjennomføre en voldtekt.

Han oppfordret samtidig jenter til å passe på alkoholinntaket, og til å holde seg til gutter de stolte på.

– Jeg har blitt mistolket

I ettertid har lensmannen, Kåre Birkeland (54) fått mye kritikk, og spesielt for sykkelbuksetipset. Selv sier han at han bare har videreformidlet et råd fra russen selv:

– Det har vært et stort engasjement rundt dette, og jeg har blitt mistolket. Dette trikset med sykkelbukse eller tights er noe jenter har gjort i flere år når de har vært på russetreff i Kongeparken. Det er ikke noe jeg har funnet opp selv, sier lensmannen på telefon til TV 2.

– Utrolig pinlig og trist

Dansk-norske Benja Stig Fagerland (46) er foredragsholder og forfatter. Hun er én av mange som ble provosert av Gjesdal-lensmannens tips:

– Dette er en utrolig pinlig og trist uttalelse. Råd som dette fremmer holdninger om at hvis jenter gjør slik og sånn, kan de unngå voldtekt. Men det blir en fullstendig avsporing fra en viktig debatt: Det blir som at jeg skulle bedt døtrene mine bruke sykkelbukse, -hjelm og piggsko når de dro et sted for å slippe å bli utsatt for noe, poengterer Fagerland.

– Det er én, og kun én person som har ansvaret for at vold og voldtekt blir utført: gjerningsmannen. Punktum, sier foredragsholderen.

Velment tips

Fagerland forstår at tipset var velment fra politiets side, men stiller spørsmål ved om budskapet heller burde kommet fra annet hold:

– En slik uttalelse kunne vært litt søt og positiv om det kom fra en ung jente, men når den kommer fra en representant for den norske politietaten, blir det litt uheldig, mener Fagerland.

Forholdsregler i russetida

Henriette Dillingøen (18) er PR-sjef for Russens hovedstyre i Oslo og Akershus, og er selv russ i år. Hun sier at hun og de 24 jentene hun deler russebuss med ikke har diskutert klesbruk og –mengde i russetida:

PASSER PÅ HVERANDRE: Henriette Dillingøen (18) og de andre jentene på russebussen har blitt enige om å aldri gå alene på russetreffene. FOTO: Privat.
PASSER PÅ HVERANDRE: Henriette Dillingøen (18) og de andre jentene på russebussen har blitt enige om å aldri gå alene på russetreffene. FOTO: Privat.

– Vi har jo snakket om trygghet. Jeg vil ikke at vi skal føle oss utsatt, noe vi for så vidt er. Vi har ikke funnet ut at vi skal gå med tights under russebuksa, men kanskje det blir et tema nå. Det er jo i og for seg et godt tips, sier Dillingøen.

Ber jenter holde sammen

18-åringen forteller at jentene har blitt enige om å aldri gå alene, noe Kåre Birkeland i Rogaland-politiet vil råde hennes medruss til å ha som en forholdsregel:

– Selv om arrangementer som Kongeparken har god sikkerhet, kan du aldri være helt sikker på at det ikke vil skje noe. Mine tips er at jenter holder sammen. Ikke gå alene i Kongeparken.

Birkeland mener også at man ikke skal være redd for å si ifra om ugrei oppførsel i vennegjengen:

– Det er lov for en russ å gi en beskjed til kompisen sin om at han går for langt, sier lensmannen.

Kvinnekamp

Benja Stig Fagerland syns det er synd at den norske tradisjonen med russetid skal ødelegges av kvinnespørsmål hvert år.

– I fjor var det disse vulgære russesangene med forferdelige tekster.
Vi må bygge gode holdninger og kunnskap rundt vold og voldtekt.

Foredragsholderen mener utfordringen med råd om klesbruk er at de bidrar til å skape skam- og skyldfølelse hos voldtektsofferet.

– Uavhengig av kjønn, har voldtektsofre ofte hørt at de må ta forholdsregler i form av at de ikke må gå rundt alene, drikke mye, eller kle seg feil. Da føler offeret skyld når de ikke har fulgt disse rådene.
De vil tro at de har seg selv å takke, poengterer Fagerland.

– Snakk med guttene

Henriette Dillingøen er enig i at offeret får for mye ansvar:

– Her må noen snakke med guttene om hva som er greit og ikke, og hvor grensene går. Jenter skal slippe å kle på seg mer for å slippe å bli voldtatt, sier hun.

Se hele God morgen Norge-intervjuet øverst i artikkelen.