TATT FOR MELDONIUM: Maria Sjarapova, Ruth Kasirye og Abeba Aregawi kan få en ny sjanse.
TATT FOR MELDONIUM: Maria Sjarapova, Ruth Kasirye og Abeba Aregawi kan få en ny sjanse.

Dopingtatte idrettsstjerner kan slippe straff

Det internasjonale antidopingbyrået myker opp meldonium-reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldonium kom på dopinglisten 1. januar i år. Hjertemedisinen har siden felt en lang rekke idrettsutøvere på toppnivå, blant andre tennisstjernen Maria Sjarapova og den norske vektløfteren Ruth Kasirye. Over 30 russiske utøvere er gått i meldonium-fellen.

Nå kan de dopingtatte utøverne slippe straff.

Et WADA-dokument fra 11. april sier i klartekst at utøvere tatt før 1. mars kan bli frikjent på grunn av usikkerhet om hvor lenge stoffet er å finne i kroppen.

Så lenge den positive prøven viser funn av mindre enn ett mikrogram, vil utøvere få mulighet til å slippe karantene.

Det var nettstedet Insidethegames.biz som først omtalte saken.

Norske Kasirye hevder hun fikk i seg stoffet da hun ble behandlet for malaria i romjulen 2015. Hun vil i så fall være en av dem som har mulighet til å bli frikjent.

Medieansvarlig for Ruth Kasirye, Roger Solheim, forteller til TV 2 at Kasirye ikke ønsker å uttale seg om saken så lenge den er under behandling.

Etter det TV 2 erfarer skulle påtalebegjæringen fra Antidoping Norges påtalenemnd være klar tirsdag.

Solheim vil ikke si noe om hva det nye utspillet fra WADA har å si for saken.

– Vi vil ikke spekulere i hvordan disse opplysningene vil påvirke saken. Nå avventer vi påtalenemndas innstilling, sier Solheim.

Niels R. Kiær, prosessfullmektig i påtalenemnda i Antidoping Norge, var ikke klar over at WADA vil lempe på meldonium-kravene da TV 2 snakket med ham.

– Dette er helt nytt for meg, og er selvsagt noe vi må se på og vurdere. Alle uttalelser som WADA kommer med vil bli hensynstatt i denne prosessen, og lagt fram for domsutvalget, sier Kiær og legger til:

– Påtalebegjæringen er under arbeid nå, og vil komme med sin innstilling i løpet av denne uken. Det er det vi har sagt hele tiden.

Anders Solheim, daglig leder Antidoping Norge, vil ikke si noe om hvordan WADA-dokumentet kan påvirke saken til Kasirye.

– Det er naturlig at de ser på dette når de vedtar å sette et nytt stoff på lista. Det har vært et spørsmål knyttet til hvor lenge dette stoffet kan spores i kroppen og hvordan halveringstiden på meldonium er. Hvordan dette eventuelt vil påvirke enkeltsaker kan jeg ikke si noe om. Dette er generelle retningslinjer som WADA har gitt ut nå, noe som er naturlig siden det har vært et stort internasjonalt tema og det gjelder såpass mange utøvere, sier Solheim.

TV 2 har ikke lykkes med å komme i kontakt med Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen.