Scarlett (venstre) og Ximena Hernandez-Torres ble adskilt etter en 15 timers operasjon i natt. Foto: Joshua Thelin/Driscoll Children's Hospital via AP
Scarlett (venstre) og Ximena Hernandez-Torres ble adskilt etter en 15 timers operasjon i natt. Foto: Joshua Thelin/Driscoll Children's Hospital via AP Foto: Joshua Thelin

Søstre adskilt etter 15 timers «ekstremt komplisert» operasjon

De 11 måneder gamle søstrene skal være i god form etter operasjonen i Texas i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to små nurkene var sammenvokst i buken og hadde felles tarmer og blærer. Sykehuset i Corpus Christi i Texas i USA melder onsdag morgen at operasjonen var en suksess, skriver Huffington Post.

Pappa Raul Torres med de to jentene. Foto. Privat.
Pappa Raul Torres med de to jentene. Foto. Privat.

De to jentene ble født i mai i fjor og var sammenvokst i buken. Søsteren Catalina, som er den tredje av trillingene, var uten noen alvorlige helseproblemer.

Familien Hernandez-Torres har delt døtrenes historie på en egen facebookside. Titusenvis har fulgt familiens medisinske drama. Foto. Privat.
Familien Hernandez-Torres har delt døtrenes historie på en egen facebookside. Titusenvis har fulgt familiens medisinske drama. Foto. Privat.

Legene i Texas har forberedt seg i månedsvis på operasjonen.

– Vi har et stort team av spesialister som har jobbet lenge med å forberede operasjonen, sa doktor Haroon Patel, som er kirurg ved Driscoll Children's Hospital til ABC i mars i år.

– Det er en ekstremt komplisert operasjon vi skal gjenomføre.

Kirurgene som opererte dem var spesialister i urologi, plastisk kirurgi og ortopedi. Først ble de adskilt, før ekspertene konstruerte nye fordøyelsesorganer.

Legene brukte spesialscannere under operasjonen for å forstå babyens kompliserte blodsystem og brukte forhåndsproduserte datamodeller som hadde kartlagt operasjonen, skriver ABC News.

Familien delte følgende innlegg på Facebook onsdag:

Sjansen for å få siamesiske tvillinger er ekstremt lav, og sjansen for å få trillinger der to er vokst sammen er enda lavere. Å skille siamesiske tvillinger er også en svært vanskelig oppgave som krever en lang kartlegging av organer før selve operasjonen kan begynne.

Ifølge University of Maryland er sjansen for å overleve tilstanden på mellom fem og 25 prosent.

Det er første gang sykehuset har gjennomført et slikt inngrep.