KAN VÆRE EKTE: Bildet «Judith halshugger Holofernes» ble vist frem i Paris tirsdag. Flere eksperter mener at den italienske mesteren Caravaggio (1571-1610) har malt bildet. Foto: REUTERS/Charles Platiau
KAN VÆRE EKTE: Bildet «Judith halshugger Holofernes» ble vist frem i Paris tirsdag. Flere eksperter mener at den italienske mesteren Caravaggio (1571-1610) har malt bildet. Foto: REUTERS/Charles Platiau Foto: Charles Platiau

Vannlekkasje på loftet kan ha ledet til mesterverk verdt milliarder

Ekspert mener den franske familien kan håve inn så mye som 1,2 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien i Toulouse i Frankrike slet med lekkasje på loftet. Da de undersøkte nærmere, fant de en dør de aldri hadde åpnet.

– De tok seg opp på loftet, fant døren og brøt den opp. I rommet bak fant de bildet, sier kunstekspert Eric Turquin til Reuters.

Hendelsen fant sted for to år siden. Tirsdag denne uken ble maleriet familien fant presentert i Paris etter å ha blitt grundig undersøkt av kunsteksperter.

«Judith halshugger Holofernes» ble malt i to utgaver av Michelangelo Merisi, kunstneren som også er kjent som Caravaggio (1571-1610). Ett henger i Nasjonalgalleriet i Roma, begge ble trolig malt på begynnelsen på 1600-tallet.

Ifølge eksperten forsvant det ene bildet på begynnelsen av 1800-tallet av ukjente årsaker.

Motivet er basert på bibelhistorien om den jødiske heltinnen Judith. Byen hennes var beleiret av den assyriske generalen Holofernes. Den svært vakre enken Judith dro til generalens telt, skjenket ham og forførte ham. Da han sovnet i fylla skar hun hodet av ham og tok det med tilbake til byen.

Kunsteksperten Eric Turquin foran bildet i Paris tiursdag. Foto: AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Kunsteksperten Eric Turquin foran bildet i Paris tiursdag. Foto: AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK Foto: Patrick Kovarik

Bildet som ble funnet i Toulouse er ikke signert, men verdens ledende eksperter på Caravaggio tror den italienske mesteren står bak.

– Bildet bør bli anerkjent som en original, selv om vi ikke har ugjendrivelige beviser, sier Nicolas Spinoza, en av verdens fremste eksperter på den italienske maleren.

Familien i Toulouse, som ikke har stått frem, kommer trolig til å sitte igjen med en hinsides sum med penger etter malerifunnet.

Franske myndigheter har, ifølge Independent, lagt ned et midlertidig forbud mot å selge bildet til utenlandske kjøpere mens franske museum får sjansen til å skaffe penger til å kjøpe bildet.

Blir bildet godkjent som en ekte Caravaggio, kan familien med taklekkasjen se frem til rundt 1,2 milliarder kroner inn på konto.