RIMELIG: Tyrkia er et billig ferieland for nordmenn, men terrorfrykt gjør at bestillingene til årets sommerferie uteblir. Bildet er fra badebyen Bodrum. FOTO: AP
RIMELIG: Tyrkia er et billig ferieland for nordmenn, men terrorfrykt gjør at bestillingene til årets sommerferie uteblir. Bildet er fra badebyen Bodrum. FOTO: AP Foto: Lefteris Pitarakis

Kronekursen ER på vei opp:

Her er det billigst å dra på ferie nå – men vi tør ikke

Nordmenn våger ikke å reise til Tyrkia lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerferiebestillingene til Tyrkia faller som en stein. Mindre enn halvparten så mange nordmenn vil dra dit i år, skal vi tro reisebyråkjeden Tickets bestillingsstatistikk. Tidligere så populære Antalya har falt helt ut av deres topp ti-liste (se faktaboks).

Krigen i Syria og stadige terroraksjoner gjør folk redde, kanskje uten grunn.

– Vi tror det er bare flyktninger og terror overalt. Folk tenker ikke på at det er langt fra solkysten til Syria, og i de tradisjonelle turistområdene skjer det ikke noe, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket.

Hun tror turer til Tyrkia kommer til å gå på billigsalg fram mot sommeren – og det til et land som fra før er et svært rimelig ferieland for nordmenn. I tillegg har valutaen, lira, svekket seg mot den norske kronen sammenlignet med i fjor sommer. Dermed er Tyrkia blitt enda billigere, men det gjelder også flere land.

London-turen er blitt billigere

Siden 2013 er det blitt stadig dyrere for nordmenn å dra på ferie utenlands. Oljeprisen har rast og tatt med seg kronekursen målt mot viktige ferievalutaer som pund, dollar og euro.

Nordmenns topp ti-reisemål:

Land (fjorårets plassering i parentes):

1. Spania (1)
2. Hellas (2)
3. Kroatia (7)
4. Thailand (5)
5. Italia (6)
6. USA (3)
7. Frankrike (8)
8. Bulgaria (10)
9. Tyrkia (4)
10. Storbritannia (11)

Destinasjoner:

1. Mallorca (2)
2. Kreta (1)
3. Split (6)
4. Bangkok (5)
5. Rhodos (3)
6. Alicante (9)
7. Barcelona (8)
8. Malaga (11)
9. Gran Canaria (13)
10. Roma (17)

Kilde: Tickets bestillingsstatistikk frem til 20. mars, med avreise fra 1. juni til 30. september. Ticket selger reiser fra en lang rekke reisearrangører, flyselskaper og hoteller.

Etter nyttår har det imidlertid skjedd noe:

  • I skrivende stund ligger dollaren på 8,21 kroner. Det er 7,2 prosent mindre enn ved årsskiftet.
  • Det britiske pundet har sunket fra 13,07 kroner til 11,70 kroner – en nedgang på 10,5 prosent siden årsskiftet.

Det er med andre ord billigere å reise til både New York og London enn det har vært på en god stund.

Valutakursen er viktig – hvis...

At dollaren og pundet er blitt svakere målt mot kronen, har blant annet sammenheng med høyere oljepris og at forventet rentevekst i USA og Storbritannia har uteblitt, noe som medvirker til lavere valutakurser for disse landene.

Det er faktisk et år siden pundet kostet like lite, og det er noe reisende nordmenn får med seg:

– Valutakursen er viktig for hvor folk velger å reise – hvis formålet er shopping, sier Andresen.

– Men her er det et klart skille: Hvis målet med ferien er sol og bad og opplevelser, har ikke valutakurser noe særlig innvirkning på nordmenn, sier Andresen.

Eurokursen underbygger dette. Akkurat nå har euroen en dupp; 9,65 kroner mot 9,35 kroner 4. januar. Men her er kronen fortsatt svak, en euro kostet for eksempel 7,54 kroner i april 2013. Likevel er eurolandet Spania nordmenns desiderte sommerfavoritt. Hellas og Italia holder seg også høyt på listen, selv om det er blitt betraktelig dyrere for oss å dra dit.

– Vi er ikke så veldig prisbesvisste, mener Andresen.

– Det er fortsatt veldig, veldig billig

En undersøkelse fra Nordea i fjor sommer tyder på at Andresen har rett. Da svarte 83 prosent at svak kronekurs ikke hadde noen innvirkning på valget av feriested.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea sier nordmenn kunne spart mye penger hvis de tok kronekursen med i betraktningen når vi planlegger ferie

– Det er helt klart penger å spare. Men jeg anbefaler å se på flere faktorer, Kronekursen, ja, men også ikke minst prisnivået for det landet en reiser til, sier Reitan, som også framheverTyrkia som et billig ferieland for nordmenn.

REISER MER: – Vi reiser som aldri før, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket. Selskapet melder om en økning på seks prosent i sommerferiesalget siden i fjor. FOTO: SVEINUNG KYTE / TV 2             
REISER MER: – Vi reiser som aldri før, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket. Selskapet melder om en økning på seks prosent i sommerferiesalget siden i fjor. FOTO: SVEINUNG KYTE / TV 2             

Dessuten, påpeker hun, er nordmenn fortsatt velstående turister.

– For eksempel er Thailand blitt dyrere for oss nordmenn de siste årene, men det er fortsatt veldig, veldig billig.