Bertine Zetlitz: – I en periode lurte jeg på om jeg var gutt

Bertine Zetlitz (41) forteller åpenhjertig om at hun strevde med å passe inn i barndommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Popartisten Bertine Zetlitz (41) har alltid vært kjent for sin særegne stil.

I podcasten #BraDamer av TV 2s Guri Solberg (39) snakker Bertine om at hennes androgyne stil ble skapt allerede da hun var ei ung jente.

Jenta fra Frogner passet ikke inn blant de andre jentene med prinsessestil og langt hår. Hun slet med å finne sin egen stil, og hun lette etter noen andre forbilder.

– Det var en lettelse da jeg så Cindy Lauper og Annie Lennox, som var så atypiske damer. Det var en stor ting for meg, og jeg blir helt emosjonell når jeg tenker på de, sier Bertine i podcasten.

– Når du er en liten jente, er det tøft å innse at du ikke er en del av den nusselige brigaden. Du prøver å henge på litt, men feiler. Jeg tenkte da at jeg måtte forsøke å lage min egen kategori, sier hun.

Se video med et utdrag av podcasten i toppen av saken.

Klippet seg kort som ung jente

Det var ei jente med rosa hår, gule briller, regulering og flosshatt i motemagasinet Vogue som ble unge Bertines inspirasjon.

– Det første jeg gjorde var å klippe av meg alt håret. Jeg snakker ofte om det med min datter Lilli, som er ni år. Da jeg var åtte - ni år fant jeg ut at jeg nesten ikke skulle ha hår på hodet. Moren min sa «gjør det du vil», så jeg gikk på den lokale frisørsalongen på Frogner og klippet av meg alt håret, forteller Bertine.

Med kortklipt hår fikk den unge jenta mange reaksjoner fra de andre på skolen.

– Jeg husker at etterpå var det en på skolen som sa at jeg så ut som en stygg gutt. Etterpå tenkte jeg at det var ganske hardt, men det ødela ikke den absurde gleden det var for meg å klippe av håret, sier hun.

Følte seg som en gutt

I podkasten påpeker Solberg at Bertine aldri har spilt på sex, slik som mange andre kvinnelige artister gjør.

Bertine forteller åpenhjertig om at hun på et tidspunkt følte seg som en gutt.

– Alt henger sammen med hvilken kjønnsidentitet jeg har følt at jeg har hatt siden var liten. Siden mange lurte på om jeg var gutt, var det kanskje en periode hvor jeg lurte litt selv også. Og det har vært veldig ålreit, sier Bertine.

– Jeg aldri har følt meg utpreget feminin på noen måte, så for meg var det å kle av meg og vise meg frem ikke en del av min identitet. Jeg føler meg veldig hjemme i mitt eget skinn, legger hun til.

– Var det slik at du lurte på om du var en gutt?, spør Solberg.

– Jeg gjorde nok aldri det. Men det er en vanskelig ting når du ikke gjenkjenner deg selv i en tydelig stereotyp fra du er liten. Du skjønner at du ikke er en av disse jentene som kan komme seg frem siden de er så søte, også er du samtidig mye sammen med guttene og blir kalt guttejente, sier hun.

Karrièren startet da hun var ni år

Bertine forteller at hun som ung jente bestemte seg for at hun ikke ville bruke all sin tid på å passe inn hos den søte jentegjengen, men heller bruke tiden sin på musikken.

– Jeg tenkte at jeg hadde kjøpte meg frihet, siden jeg ikke ville bruke mye energi på å være en av de søte. Jeg snudde oppmerksomheten og fant ut hva jeg ville bli flink til. Jeg ville skrive låter, forteller hun.

Hun fikk sin første gitar da hun var ni år, samt en bok med Bob Dylans tekster. Det ble starten på en lang karrière innen musikk.

I 1997 debuterte hun med sin første låt, og siden den tid har hun gitt ut syv album. I fjor ga hun ut sitt første album med norske tekster.

Måtte bruke et annet navn hjemme

På starten av 2000-tallet var Bertine en stor popstjerne, med hitlåter som «Twisted Little Star», «Girl Like You» og «Fake Your Beauty», og hun ble tildelt flere Spellemannpriser.

– Det ble uoversiktlig. Når man utsettes for en slik type oppmerksomhet, så formes man av det. Man ser seg selv utenfra, forteller Bertine om den tiden.

Oppmerksomheten ble så voldsom, at Bertine måtte finne en måte å rømme fra popstjernelivet da hun var hjemme.

– Jeg har hatt den samme mannen hele tiden, og jeg husker at vi måtte finne alternative navn på meg hjemme. Det var «Bertine Zetlitz» over alt. Navnet mitt var i avisen og jeg hørte det når jeg gikk forbi folk på gata. Det var et konstant trykk. Så jeg ønsket litt fri fra det, sier hun.

Hør Guri Solbergs podcast i sin helhet her.