Sliter med å tro på sin gamle partivenn Rune Bjerke

Martin Kolberg sier han har vanskelig for å tro på sin gamle partivenn Rune Bjerke, når DNB-sjefen sier at han ikke har visst om bankens virksomhet i skatteparadis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for Stortingets kontrollkomité, Martin Kolberg, synes det er vanskelig å tro på Rune Bjerke og hans redegjørelse om DNBs virksomhet i tvilsomme skatteparadis.

Særlig etter at Bjerke i mandagens redegjørelse unnlot å fortelle om at DNBs konserndirektør, Terje Turnes, satt fem år i styret i DNB Luxembourg, og skal ha visst om skatteparadis-systemet.

– Det er nesten ikke til å forstå, når det i dag kommer frem at en av de sentrale aktørene i banken har sittet i styret i DNB Luxembourg, som er den operative enheten her. Og at de da sier at de ikke vet, så er det vanskelig å forstå. Det kan hende at det er sant likevel, men det er i alle fall vanskelig å forstå.

– Har støtte til ekstern granskning

Kolberg er opptatt av at sannheten må frem, og sier at han er godt fornøyd med næringsministeren, som har bedt DNBs ledelse om flere svar.

Det forteller oss at hun ikke er fornøyd. Det er veldig bra at statsråden er aktpågivende i denne saken.

I følge Kolberg opptrer næringsminister Monica Mæland veldig korrekt og presist, og hun har full støtte på Stortinget for kravet om ekstern granskning av DNBs skatteparadis-engasjement.

– Det er statsrådens ansvar å kreve en ekstern granskning, men jeg ser at hun tenker tanken. Hun skal da vite at hun har Stortingets støtte på det.

Gamle partivenner

Kolberg og Bjerke er gamle partivenner. De har begge vokst opp i Arbeiderpartiet, og frem til 1995 var de nære partikolleger. Begge er tett knyttet til tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Bjerke var partisekretær i Oslo, da Stoltenberg var fylkesleder. Kolberg var partisekretær, da Stoltenberg senere ble statsminister og partileder.

Martin Kolberg synes det nå er vanskelig å se spor av sosialdemokraten Bjerke i dagens DNB-ledelse.

– Er du skuffet over Rune Bjerke?

Jeg vil slippe å bruke den type karakteristikker, men det som skjer nå er iallefall ikke sosialdemokrati, sier Kolberg.

Han mener at banken, under Rune Bjerkes ledelse, har sviktet idealene det norske samfunnet ellers er bygget på.

– Stortingets kontrollkomité har mandag blitt enige om å sende et brev til næringsministeren hvor vi ber henne om å kommentere den rapporten hun har fått fra DNB, og om den er i tråd med det Stortinget har vedtatt i eierskapsmeldingen om forholdet til pengestrømmer og skatt, opplyser Kolberg.