KAN MISTE VM-BRONSEN: Adelina Pastor, Elena Mirela Lavric, Andrea Miklos og Bianca Razor jublet for bronse i innendørs-VM i Portland, men nå er Lavric (nummer to fra venstre) tatt for meldonium.  Christian Petersen/Getty Images for IAAF/AFP
KAN MISTE VM-BRONSEN: Adelina Pastor, Elena Mirela Lavric, Andrea Miklos og Bianca Razor jublet for bronse i innendørs-VM i Portland, men nå er Lavric (nummer to fra venstre) tatt for meldonium.  Christian Petersen/Getty Images for IAAF/AFP Foto: Christian Petersen

Jublet for VM-bronse - nå har hun testet positivt for doping

Nok en utøver har testet positivt for meldonium.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rumenske friidrettsutøveren Elen Mirela Lavric (25) er den siste i en lang rekke utøvere som har testet positivt på den forbudte stoffet meldonium.

Hun testet positivt under innendørs-VM i Portland forrige måned. Der var Lavric en del av det rumenske laget som tok bronse på 4x400 meter stafett.

Lederen i det rumenske friidrettsforbundet, Ion Sandu hevder ifølge CBC at Lavric sluttet å ta meldonium i desember, før stoffet ble forbudt, men at det rumenske forbundet ikke var klar over at det hadde kommet på forbudslisten før tennisstjernen Maria Sjarapova ble meldonium-tatt den 7. mars.

– Jeg vet ikke hvor lenge denne medisinen blir i kroppen. Jeg ser på det som en manglende kommunikasjon mellom medisinerne og utøverne, sier Sandu.

Fakta: Meldonium

Meldonium ble lagt til på dopinglisten i 2016 fordi man hadde bevis for/kunnskap om at det ble brukt for å øke prestasjonsnivået.

Stoffet var på overvåkingslisten i 2015, før det ble flyttet over på dopinglisten.

Det er et stoff som optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffskiftet i hjertet legges om slik at det kreves mindre oksygen og hjertet jobber litt lettere under forhold med lite oksygen

Kilde: antidoping.no

Lavric, som deltok i London-OL i 2012, kan få opp til fire års utestengelse, mens Romania kan miste sin bronse fra innendørs-VM. Lavric løp der den andre etappen, på lag med Adelina Pastor, Andrea Miklos og Bianca Razor.

Over 120 utøvere verden rundt har testet positivt for meldonium siden det kom på forbudslisten 1. januar.

Vet siden av nevnte Maria Sjarapova har også norske Ruth Kasirye testet positivt på stoffet.

Den svenske friidrettsstjernen Abeba Aregawi har også blitt tatt, og en lang rekke med russiske idrettsutøvere er blitt tatt. Blant annet Alexander Kristoff Katusha-lagkompis Eduard Vorganov.