Mann tiltalt for Kristin-drapet

Mannen som tidligere ble frikjent, er nå tiltalt på nytt for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltalen ble tatt ut etter riksadvokatens ordre. Bakgrunnen for tiltalebeslutningen er Gjenopptakelseskomisjonens beslutning om gjenåpning av saken i mars i år.

Den 39 år gamle mannen ble pågrepet i fjor sommer, etter tidligere å ha blitt både dømt og senere frikjent for drapet, som skjedde i 5. august 1999.

Kristins far, Roar Juel Johannessen, sier til TV 2 at de er lettet over at 39-åringen nå er tiltalt - igjen.

– Ja, vi er letta når vi har fått tiltalen i dag, men vi er fortsatt ikke i mål. Så det er fortsatt mer venting, sier Roar Juel Johannsessen.

Det har snart gått 17 år siden datteren hans ble funnet drept. Faren har etterforsket saken i flere år selv, frem til tiltalen nå er klar – igjen.

– Litt blanda følelser blir det jo, for det blir veldig mye fokus på den tiltalte, og ikke den som er offer i det. Men det er jo sånn rettssystemet er bygget opp, sier han.

– Enormt belastende for dem å ha dette hengende over seg

Rettssaken er foreløpig ikke berammet, men skal gå i Borgarting lagmannsrett. Familiens bistandsadvokat, Astrid Aas-Hansen, håper nå at saken kan komme opp for retten før sommeren i år.

– Det har vært enormt belastende for dem å ha dette hengende over seg. Familien er både fysisk og psykisk preget av den uvissheten som har stått i siden pågripelsen for ni måneder siden, sier Aas-Hansen.

– De har mobilisert det som er mulig av krefter og håp, men har sett for seg en dom i løpet av våren 2016. Det ble kommunisert allerede i august at påtalemyndigheten så for seg det.

Det er ifølge bistandsadvokaten avgjørende at det nå har blitt tatt ut en ny tiltale, fordi det gjør at familien får en ny rettssak.

– Tiltalen betyr at riksadvokaten vurderer bevisene i saken til å være hevet over en hver rimelig og fornuftig tvil. Det er veldig viktig å få den bekreftelsen for foreldre og søsken.

Fant nytt DNA-spor i fjor

Politiet opplyste da at de hadde funnet mannens DNA-profil på Kristins fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i 2015 med ny og forbedret analyseteknikk. Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak.

39-åringen ble først dømt i Larvik tingrett i 2001, og deretter frifunnet i Agder lagmannsrett i 2003. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet på nytt i sommer.

Funnet drept i skogholt

12 år gamle Kristin Juel Johanessen forsvant torsdag 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik.

Hun ble sist sett klokken 18.40, og klokken 21.15 ringte faren til politivakten og meldte datteren savnet.

Klokken 23.18 samme kveld ble hun funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

39-åringen har hele tiden nektet straffskyld for drapet. I 2004 fikk han 500.000 kroner i erstatning for uberettiget straffeforfølgning. Dersom han nå skulle bli dømt for drapet, kan disse pengene bli krevd tilbakebetalt.