Dette landet importerte 11000 tonn norsk sjømat – og det bare på ett år

SINGAPORE (TV 2): «Laksekongen» Frank kan juble over rekordeksport av norsk sjømat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor eksporterte Norge 11000 tonn sjømat – bare til Singapore. Fersk norsk laks har en markedsandel på nitti prosent.

Snorre Food i Singapore er et av de største importfirmaene av norsk sjømat til Sør-Øst-Asia. Grunnlegger og eier av firmaet har bodd i Singapore i 29 år og heter Frank Næsheim.

– Her nede kaller de meg «King of Salmon», eller «Laksekongen» på norsk, ler Næsheim.

Han begynte å importere norsk sjømat til sin egen restaurant på slutten av 80-tallet. Men etter hvert ble etterspørselen etter norsk sjømat fra andre restauranter så stor at han la ned restauranten og begynte med import isteden. Nå importerer han 2000 tonn fisk fra Norge i året.

Hvorfor er norsk sjømat så populært?

– Fordi det så er godt. Det er trendy, det er bærekraftig, det er helsemessig og det er god matvaresikkerhet. Alle de rette parametrene, som de ikke har her, sier Næsheim.

Erna Solberg på Asia-turné

Statsminister Erna Solberg startet tirsdag sin Asia-turné. I løpet av uka skal hun besøke Singapore og Sør-Korea. Første stopp er hos norsk næringsliv i Singapore.

– Fisk er den nye oljen. I Singapore er det er godt fungerende system hvor mange norske bedrifter kan etablere aktivitetene sine og reise videre ut i de nærliggende asiatiske landene, sier Solberg.

På supermarkedene i Singapore ligger det kilovis med norsk laks i hyllene. Og hos japanske sushi-restauranter i byen utgjør norsk laks mer enn femti prosent av salget, i følge Sjømatrådet.

– Det er mulighet for enda mer. Vi har rene produkter, vi har ulike produkter og vi kan dyrke opp flere arter. Og det er en av fremtidsnæringene for Norge. Sjømatsindustrien kommer til å bli enda større i årene fremover. Men det forutsetter en ting og det er at vi har markedsadgang, sier Solberg.