Målstenger som avbildet her er ikke godkjent for bruk i NM eller 3. divisjon.  
Målstenger som avbildet her er ikke godkjent for bruk i NM eller 3. divisjon.  

FIFA-regler til besvær for Kongsberg: – Trodde det var en aprilsnarr

Kongsberg måtte få dispensasjon til å bruke blanke målstenger mot Strømsgodset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I NFFs turneringsbestemmelser for NM 2016 finnes et avsnitt som skaper hodebry blant mange av klubbene, deriblant Kongsberg, som onsdag møter Strømsgodset i cupens første runde.

«Målene skal være hvitmalte (ikke blanke), og avstanden mellom stengene skal være 7,32 meter, og avstanden fra underkanten av tverrstangen til spillebanen(bakken) skal være 2,44 m.», lyder reglementet.

Matchball: Dette er Norges aller dårligste fotballby

På Idrettsparken kunstgress i Kongsberg er målene blanke. Dermed måtte klubben søke NFF om dispensasjon for å få bruke målene under onsdagens NM-kamp.

– Målene er blanke når de kommer fra leverandør. Vi prøvde å lakke dem hvite forrige gang, men det festet seg ikke på stålet. Vi søkte derfor om dispensasjon for at stengene i denne omgang var blanke. For fremtiden må vi se om stengene kan folieres på et vis, sier daglig leder i KIF Fotball, Laila Irene Johansen, til TV 2.

– Trodde det var en aprilsnarr
Kongsberg kontaktet først Strømsgodset.

– Regelverket tilsier at målstengene skal være hvite, mens Kongsberg altså har blanke stenger. De har prøvd å lakke stengene, men det fungerte ikke. De tok derfor kontakt for å spørre om det var greit for oss, forteller daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth.

Og legger til:

– Jeg må innrømme at jeg først trodde det var en aprilsnarr, da jeg ikke var kjent med at dette kunne være et problem. Men regler er regler, og de må man forholde seg til. For oss var det selvfølgelig helt i orden at Kongsberg søkte om dispensasjon. Vi tviler på at det er dette som blir utslagsgivende for kampens utfall, flirer han.

Dispensasjonssøknaden ble godkjent, men NFF krever likevel at tredjedivisjonsklubben enten kjøper nye mål, eller lakkerer dem hvite i etterkant.

I svaret fra NFF står det følgende:

«I Turneringsbestemmelsene for 3. divisjon står det at målene skal være hvitmalte. I dette tilfelle godkjenner vi at eksisterende blanke mål, men ber om at godkjente mål anskaffes eller at eksisterende mål lakkeres hvite til seriekampene i 3. divisjon.»

Anleggssjef Ole Myhrvold i NFF sier følgende om svaret:

– Det står i turneringsbestemmelsene for cupen at målene skal være hvite. Det samme kravet stilles til ligakamper fra tredjedivisjon og oppover. I forbindelse med cupen har vi valgt å si at det går greit for klubber som ellers ikke er påkrevd å ha hvite mål, altså klubber som spiller på et lavere nivå enn tredjedivisjon. Kongsberg er den eneste klubben som har søkt om dispensasjon til denne cuprunden, men ettersom de spiller i tredjedivisjon har de fått beskjed om at dette må utbedres, sier Myhrvold, som i likhet med Johansen har mest tro på foliering av målstengene.

– Men hvorfor er det egentlig regler om at målstengene skal være hvite?

– Det må du nesten spørre FIFA om. Dette punktet kommer fra de internasjonale bestemmelsene, som vi altså må forholde oss til.