TIL ANGREP: Linda Hofstad Helleland (H) krever fullt innsyn i idrettens økonomi.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TIL ANGREP: Linda Hofstad Helleland (H) krever fullt innsyn i idrettens økonomi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Kulturministeren krever full åpenhet

– Det var min plikt å gripe inn, sier Helleland til TV 2.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland krever at toppledelsen i Norges Idrettsforbund gir innsyn i alle regnskaper helt ned på bilagsnivå i framtida.

Statsråden varslet idrettspresident Tom Tvedt og hans stab om de nye kravene i et brev tirsdag.

– Min plikt å gripe inn

Etter to møter med idrettstoppene var kulturministeren fortsatt ikke fornøyd. Hun mener det var hennes plikt å gripe inn.

– Idretten er en stor demokratisk bevegelse som skal styre seg selv. Det forplikter i den forstand at det må vises full åpenhet rundt den betydelige andelen av fellesskapets midler de tildeles hvert år. Når det ikke var tilfellet her, måtte jeg gripe inn. Jeg så ingen annen utvei, sier kulturministeren til NTB.

Overfor TV 2 forklarer kulturministeren at hun tar grep for å sikre at idretten har tillit blant folket.

– Jeg er veldig glad i norsk idrett. Jeg er opptatt av at den skal ha tillit blant befolkningen, og når de bruker så store midler av fellesskapets penger må de også forvente innsyn rundt de midlene de bruker. Når det stilles spørsmålstegn ved at man ikke ønsker fullt innsyn, så gjør det noe med tilliten til norsk idrett. For alle trenere og foreldre som hver uke legger ned mange timer med dugnadsarbeid, så er det helt nødvendig for dem at de skal kunne vite at pengene på toppen også brukes til arbeid for særlig barn og ungdom. Og det er viktig for legitimiteten til norsk idrett, sier hun.

Krever detaljert innsikt

Norges Idrettsforbund mottar nesten 90 prosent av inntektene sine fra det offentlige.

I tirsdagens brev varsler statsråden at hun i framtida vil kreve full åpenhet rundt regnskapene til Norges idrettsforbunds «sentralledd». Hofstad Helleland vil ha innsyn helt ned på bilagsnivå.

Det betyr kort og godt at idrettspresident Tom Tvedt og hans stab må gi allmennheten innsyn i både reiseregninger og øvrige utgiftsposter. Tvedt har nå satt ned et utvalg som gå Norges Idrettsforbund i sømmene.

– Vi har nå satt ned et utvalg. De har fått et mandat. De skal nå gå gjennom dette i vår organisasjon. Så har vi fått et brev fra ministeren som er veldig tydelig. For meg er det viktig å se på alle faser i idretten fordi vi er basert på tillit. Her er det mange som jobber dugnad og de er vi avhengige av, sier Tvedt på en pressekonferanse tirsdag.

Og legger til:

– Det som vi nå opplever at vi ikke har tillit må vi ta inn over oss. Det må vi ta på alvor. Det er derfor vi har satt ned dette utvalget. For å se på dette. Slik at vi kan bruke mest mulig tid på idretten. Jeg vil ikke legge noen store føringer for dette mandatet, sier han videre.

(© TV 2 Sporten / NTB)