NORGE SENTRAL I NY HOLLYWOOD-DOKUMENTAR:

Michael Moore (61) fikk hakeslepp da han sammenlignet amerikanske og norske fengsler

I Norge møtte Moore mordere med kjøttøks som lagde mat med andre medfanger. Slik er det ikke i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Michael Moore har «invadert» flere europeiske land i håp om å hente noe tilbake til USA, slik at de kan slutte å invadere andre land med soldater.

– Ved å krige fikk de bare flere kriger. De spurte meg om mitt råd. Jeg tenkte litt og sa følgende. Dere må gå av. Troppene våre trenger en pause. I fremtiden skal det ikke bli noen invasjoner. I stedet for å sende inn soldater, send inn meg, sier Michael Moore på dramatisk vis i starten av filmen, og viser bilder av egne regjeringssjefer, militære og Pentagon.

Den amerikanske filmskaperen håper å ta med seg ideer om hvordan man bedre kan organisere samfunnet på, hjem til USA.

Blant annet drar han til Finland for å se hvordan de har det på skolen, til Portugal som har legalisert narkotika og til Frankrike hvor skolebarn får en treretters sunn og god middag man kunne servert på fine restauranter.

Og så drar han til lille Norge, hvor fengselsvesenet forbauser amerikaneren, med sin humane behandling av innsatte.

Se promoen for den nye filmen øverst!

Besøk på Bastøy

Bastøy lavsikkerhetsfengsel møter Moore idyll og et landskap hentet ut fra en turistbrosjyre mer enn fra et fengsel slik han er vant til i USA.

– Velkommen til det norske fengselsvesen. Basert på rehabilitering, ikke hevn, sier Moore i filmen og blir ekstra overrasket over soningsforholdene da han på kjøkkenet intervjuer en av de innsatte.

Filmskaperen tror knapt det han ser.

– Du er her fordi du har myrdet noen, tatt livet av noen?

– Ja, svarer en av de innsatte.

– Jeg kan ikke la være å merke meg at bak deg henger en hel haug med skarpe kniver!

– Ja.

– Ingen er bekymret for det?

– Det er for å lage mat, ikke et våpen, sier en annen innsatt og ler.

Gode naboer

En av fengselsbetjentene som jobber på Bastøy forklarer på en enkel måte hvorfor vi i Norge gjør det vi kan for å rehabilitere de som må sone i fengsel.

– Vi vil lære dem hvordan de blir gode naboer. Det er det alt handler om, sier han og henviser til at vi ikke har dødsstraff eller livsvarig fengselsstraff i Norge, og at man dermed en dag i fremtiden skal møte disse innsatte på gaten eller i nabolaget.

På den åpne soningen på Bastøy er både drapsmenn, overgripere, ranere og narkomane. Der svømmer de, spiller ball og koser seg, ifølge amerikaneren.

Moore har besøkt Bastøy tidligere også – da i forbindelse med innspillingen av filmen «Sicko» fra 2007. I en fem år gammel video på Youtube får man se en rekke klipp i forbindelse med besøket, men Moore konkluderer med at dette er for utrolig til at han kan ta det med i filmen.

I denne nye filmen har han imidlertid altså gjort plass for norske eksempler.

Ikke hevn

Trond Blattmann som ledet «Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene», og som selv mistet en sønn på Utøya, er en av nordmennene som blir intervjuet i filmen.

Han gir også filmskaperen bakoversveis med sin holdning til hvordan man skal straffe drapsmenn, og i særstilling mannen som drepte sønnen hans.

– Vil du drepe han?, lurer Moore på.

22. JULI-PÅRØRENDE: Trond Henry Blattmann er leder for støttegruppen etter 22. juli, og lot seg intervjue av Michael Moore. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
22. JULI-PÅRØRENDE: Trond Henry Blattmann er leder for støttegruppen etter 22. juli, og lot seg intervjue av Michael Moore. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Nei, svarer Blattmann.

– Men han har drept sønnen din!

– Jeg vil ikke gå ned på stigen og si at jeg har samme rett som han trodde han hadde. Jeg vet han er en drittsekk, men det gir meg ikke noen rett til å drepe han, svarer Blattmann.

Kunst på veggene

I tillegg til å besøke Bastø, som fremstår som en naturperle og et hytteparadis, besøker Moore også Halden fengsel, som er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå.

I sterk kontrast til hva Moore har sett i amerikanske fengsel, finner han her kunst på veggene, de innsatte har fine rom, Playstation og et godt tilbud til hva de kan gjøre på dagene.

– Her har de innsatte nøkler til sin egen celle, de har Playstation og de har et bibliotek som er bedre enn ethvert lokalbibliotek hjemme, sier Moore.

Vaktene har også blitt kjent etter at de lagde en orienteringsvideo hvor de synger «We are the World».

Ingen knivstikk og slåsskamper

Moore viser også bilder i filmen fra amerikanske fengsel, med skrekkeksempel hvor de innsatte blir slått, sparket og der det totale kaos råder. Det står i sterk kontrast til de norske soningsforholdene.

– Hvor mange knivstikk har du? Hvor mange blåmerker? Hvor ofte har du blitt voldtatt i dusjen?, spør Moore en av de som soner der.

– Ingen ganger. Jeg har jo min egen dusj.

En annen forteller at han bruker mye tid på å male, mens en annen studerer filosofi, fordi han kanskje ønsker å bli politiker når han kommer ut.

At de som jobber der ikke bærer våpen er noe Moore nesten ikke tror på når han hører det.

– Vi snakker til folk, det er vårt våpen, svarer politiet.

For syk for intervju

Om Moore vil endre noe av det amerikanske samfunnet ved å vise filmen, gjenstår å se, men ifølge ham selv tok han mye med seg fra Norge.

– Det var mye jeg tok fra Norge og mye å tenke på. Et land som tilga, et land som låste inne sine medborgere og behandlet dem som mennesker.

TV 2 ønsket å intervjue Michael Moore i forbindelse med Norges-premieren på «Where to invade next», men filmskaperen er for syk til å la seg intervjue, og han kommer derfor heller ikke til Norge for å være med på noen festpremiere.

– Det blir ikke noen festpermiere på «Where to invade next». Vi skulle gjerne fått gjort mer med Michael Moore, men han er rett og slett ikke i så god form om dagen, så vi har fått beskjed om at han ikke kan gi flere intervjuer før lansering på grunn av helsen hans. Han hadde lungebetennelse i februar som nesten tok livet av han, så han driver fremdeles med restituering, sier Jarle Namtvedt, markedssjef og presseansvarlig i Norsk Filmdistribusjon, til TV 2.

Michael Moore har tidligere blant annet laget filmene «Bowling for Columbine», «Fahrenheit 9/11» og «Sicko».

«Where to invade next» har norgespremiere 15. april.