– Etter denne skandalen, burde Rune Bjerke egentlig bare gått av selv

Venstrepolitiker Abid Raja mener DNBs konsernsjef bør gå etter skatteparadis-avsløringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, informerte mandag om deres redegjørelse til næringsminister Monica Mæland vedrørende DNBs datterselskap i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder.

Fra 2006 til 2010 hjalp DNBs datterselskap i Luxembourg rundt 40 norske kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene.

Det kommer fram i en omfattende internasjonal avsløring publisert i blant annet Aftenposten.

– Han tar ikke ansvar

Venstrepolitiker Abid Raja, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, fulgte pressekonferanse med argusøyne. Han mener Bjerke nå bør trekke seg som konsernsjef.

– Han tar ikke ansvar. Etter denne skandalen her, burde han egentlig bare gått av selv. Men styret tar heller ikke ansvar, for de kunne jo tatt dette ansvaret på vegne av Rune Bjerke og latt ham slippe dette her, og latt oss slippe. sier Raja til TV 2.

– Så Rune Bjerke burde trukket seg i dag?

– Styret burde helt klart bedt ham om å trekke seg, hvis ikke han selv skulle gjort det, det er det ikke noen tvil om.

– Tar ikke selvkritikk

– Jeg er overrasket over at styret ikke kommer med noen sterkere krav til Rune Bjerke, og så er jeg litt overrasket over at han ikke tar noe selvkritikk. Alt er jo bortforklaringer og ting som skyldes alle andre og ikke noe han kunne gjort noe med selv, sier Raja.

Raja reagerer også på at DNB har hatt flere muligheter til å informere om praksisen tidligere.

– Tre muligheter har de hatt. 2007 til Kristin Halvorsen (daværende finansminister, journ. anm.), 2009 med Brennpunkt og 2014 da de feilinformerte departementet, og det alt under hans egen ledelse. Og så skylder han på alle andre, på revisoren i Luxembourg, styret i Luxembourg, i stedet for å ta ansvaret selv. Han sier han har ansvaret, men han tar ikke ansvar, sier Raja.

– Jeg hører Rune Bjerke si at de hele tiden har forsøkt å ligge i forkant, men de har tvert om hatt alle muligheter til å faktisk rydde opp, men de har ikke grepet noen av mulighetene.

– Rune Bjerke var engasjert og sint:

– Staten er største eier i DNB, hva tenker du som sitter i kontrollkomiteen?

– Dette vil helt klart få et etterspill i kontrollkomiteen, det er jeg helt sikker på. Her kunne styret selv ligget i forkant og det kunne også Rune Bjerke, og det er å spare seg selv for den lidelsen. Og ikke minst, det kunne tjent DNBs virksomhet og omdømme at det fikk alvorlige konsekvenser for noen.

Selv uttalte Bjerke på pressekonferansen at han ikke vurderer sin stilling på nåværende tidspunkt, men sier at det er opp til styret om han skal fortsette som konsernsjef i DNB.

Bjerke ønsker ikke å kommentere kritikken fra Raja overfor TV 2.

– Har ikke svart på det næringsministeren ba om

Nestleder i SV, Snorre Valen, mener Bjerke ikke har svart på bestillingen han fikk fra næringsministeren.

– Vi vet verken om DNB har hatt lignende tilbud i andre skatteparadis, vi vet ikke hvordan dette kunne ha skjedd, og vi vet ikke hvorfor ledelsen, etter tre runder i media, ikke har visst hva som har foregått, sier Valen til TV 2.

– Hva tror du Monica Mæland tenker nå?

– Hvis jeg var næringsministeren, så ville jeg vært veldig skuffet over redegjørelsen som kom i dag. DNB har ikke svart på det hun ba om. Det er ikke bare et problem for henne, men et problem for alle partiene på Stortinget. Men det er et godt argument for å gjennomføre mye strammere styring av de statlige og statseide selskapene, sier Valen.

Ba om fire tiltak

Styreleder i DNB, Anne Carine Tanum, uttalte på pressekonferansen at de mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for bankboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

Samtidig ba styret om gjennomføring av flere tiltak, samtidig som advokatfirmaet Hjort bistår i en fullstendig redegjørelse.

I det første punktet ber styret konsernsjefen vurdere organiseringen av virksomheten i Luxembourg, og da spesielt Private Banking-virksomheten.

Konsernsjefen bes om å vurdere produktene og tjenestene til Private Banking. Der trekkes tjenester som kan «reise omdømmemessige problemstillinger» fram som et hovedpunkt.

I det tredje punktet fremmes det et ønske om at ledelse av og kontroll med utenlandske datterselskaper vurderes.

TV 2 / NTB