KIRKE FOR ALLE: Kirkemøtet har bestemt at norske homofile skal få gi hverandre sitt ja også i kirken. Illustrasjonsfoto. 
KIRKE FOR ALLE: Kirkemøtet har bestemt at norske homofile skal få gi hverandre sitt ja også i kirken. Illustrasjonsfoto. 

Kirken sier JA til homo-ekteskap

Kirkemøtet har talt – også homofile skal få lov til å gifte seg i kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble en historisk dag for homofile i Norge. Like etter klokken 13.30 ble det klart at flertallet på Kirkemøtet i stemte for at homofile skal få gifte seg i kirken. 88 av møtets 115 delegater gikk inn for forslaget. Kirkemøtet er kirkens høyeste organ, og består av medlemmer fra de elleve ulike bispedømmerådene.

– En merkedag

Kai Steffen Østensen er på Kirkemøtet som representant for Agder og Telemark bispedømme. Han holdt en følelsesladet appell fra talerstolen i formiddag.

– Det står i bibelen at alle er Guds barn, men jeg har alltid følt at det ikke gjaldt meg. I dag er en merkedag fordi i dag kan et menneske som elsker et annet menneske bli godtatt og ikke kalt «jævla homo», sa Østensen.

«– Vranglære»

Homo-spørsmålet utløser sterke følelser både hos dem som er for og dem som er mot.

Rolf Magne Haukalid representerer Stavanger bispedømme, og ga uttrykk for mindretallets syn.

FEIRING: Homofile og transpersoner på kirkemøtet var overlykkelige over avgjørelsen i ettermiddag. Foto: Heidi Venæs
FEIRING: Homofile og transpersoner på kirkemøtet var overlykkelige over avgjørelsen i ettermiddag. Foto: Heidi Venæs

– Skuffelsen, sorgen og usikkerheten er i dag stor blant alle de tusen som har gitt meg tillit og sendt meg til Kirkemøtet. Skuffelse og sorg fordi man i dag ser ut til å innføre en lære som et samlet bispedømme i 1997 kalte for kirkesplittende og vranglære.

Også Marie Klakegg Grastveit fra Stavanger mener Kirkemøtets avgjørelse er feil.

– Det er store mengder folk i landet som sammen med meg står fast på at ekteskapet skal være mellom en mann og en dame. For meg er det viktig å vise tydelig at grensen går her. Jeg vil ikke være med på å innføre en ny liturgi, og dermed endre kirkens lære om hva ekteskapet er, sa hun til Kirkemøtet.

Naturlig utvikling

Sjefredaktør i avisen Vårt Land, Helge Simonnes, sier til TV 2 at dette er en naturlig utvikling av kirken.

– Dette er jo ikke uventet, og siden i fjor høst har vi visst at denne dagen kom. Det er et flertall for at homofile skal få gifte seg i kirken, sier Simonnes.

Han sier spørsmålet om lesbiske og homofiles rettigheter til å si ja i kirken fortsatt er en stor stridssak.

– Men det er jo en naturlig utvikling at det blir et ja. Samfunnet har endret seg veldig, og med en kirke som nærmest er finansiert av Staten så har det blitt et krav, sier Simonnes.