BEFARING: Mandag var sorenskriveren og retten på befaring på Hamar. FOTO: HARALD JACOBSEN/TV 2
BEFARING: Mandag var sorenskriveren og retten på befaring på Hamar. FOTO: HARALD JACOBSEN/TV 2

Sorenskriveren i retten:

– Vi kikket oss ganske mye over skulderen, for å si det sånn

HAMAR/OSLO (TV 2): Sorenskriveren måtte reise fra Hamar etter mordbrannen: – Vi fikk låne en sivil politibil så ingen skulle se at det var oss, sa han i retten i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag forklarte sorenskriver Ola P. Svor seg i retten i med saken hvor en 39 år gammel mann er tiltalt for å ha tent på huset til familien på Hamar.

I retten fortalte Svor om et politiavhør hvor han ble spurt om han kunne komme på noen som kunne tenkes å stå bak ildspåsettelsen.

Først sa sorenskriveren at han ikke kunne se for seg noen som kunne vært i stand til å tenne på huset.

– Det virket som politiet spurte helt åpent om det kunne være noen jeg hadde pådratt meg sinne til, både privat og som dommer, sa Svor.

Han trakk deretter frem noen personer han hadde inntrykk av at hadde en avvikende oppførsel.

– Jeg nevnte noen navn. En av de jeg nevnte, faktisk først, var tiltalte, fortsatte sorenskriveren.

– Han var helt vanlig

Ifølge tiltalen var brannen en hevn mot sorenskriveren etter en barnefordelingssak hvor 39-åringen var en av partene. Svor hadde meglet i et saksforberedende møte, men møtet var ikke årsaken til at sorenskriveren kom til å tenke på tiltalte.

– Jeg opplevde ham som helt grei i rettsmøtet. Han sto litt på sitt, og det er vi vant til. Han var helt innenfor det som er vanlig. Jeg hadde der og da ingen grunn til å tro at han hadde noen konflikt med rettsystemet, sa Svor.

Dette er saken:

  • 22. juli 2014 brant huset til sorenskriver Ola P. Svor på Hamar ned til grunnen. Sorenskriveren og hans kone var bortreist, mens naboer måtte redde datteren og hennes venninne ut av det brennende huset.
  • En 39 år gammel mann fra Hamar er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriveren og hans familie ved å tenne på huset deres.
  • 39-åringen er i tillegg tiltalt for en rekke andre forhold, deriblant en rekke trusler, vold og forsøk på en annen mordbrann. Han er også tiltalt for et salmiakkangrep mot to politibetjenter. Mannen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter, bortsett fra et punkt som gjelder bruk av narkotika.
  • Rettssaken begynte mandag 4. april, og det er satt av seks uker til saken. Saken behandles av Sør-Østerdal tingrett, men avholdes på Hamar.

– Virket syk eller beruset

I stedet var det en episode på tinghuset ved en senere anledning som fikk han til å nevne den mordbranntiltalte. Svor forteller at han ble kontaktet av resepsjonen om en person som de ikke klarte å håndtere, og Svor kjente igjen 39-åringen fra familiesaken. Ifølge sorenskriveren virket tiltalte syk eller beruset.

– Det er vanskelig å huske hva vi snakket om, for det ble ingen samtale med innhold. Jeg fikk ikke sammenheng i hva han ville si. Han kan ikke ha nevnt familiesaken, for da ville jeg husket hva vi snakket om, sa Svor.

– Utover høsten og vinteren 2014 ble jeg orientert om at alle unntatt en var sjekket ut av saken. Det var tiltalte.

Trodde tyver tok seg inn i huset

Sorenskriveren og kona var på ferie på Vestlandet da huset brant natt til mandag 22. juli 2013. De ble vekket av at alarmselskapet ringte dem midt på natten.

Datteren og en venninne var alene i huset, og sorenskriveren og kona ringte datteren fra en annen telefon.

– Hun tok telefonen med en gang. Hun visket, hun sa det var innbrudd i huset og at hun og venninnen hadde gjemt seg inne i et rom, sa han i retten.

Etterhvert sa datteren at hun kjente at det luktet røyk. Kona ba dem om å komme seg ut. De krabbet opp på en pult for å se ut av det smale vinduet i kjelleren. Deretter løp de ut av huset.

Klokken 11 på formiddagen kom sorenskriveren og kona hjem.

– Vi var først og fremst glad for at jentene var kommet ut. Vi tenkte i første omgang at et hus bare er et hus, sa han.

Mandag var retten på befaring på branntomta.

Reiste fra Hamar i sivil politibil

Sorenskriveren forklarte at han først trodde brannen var hans egen feil. Noen dager senere fikk han beskjed fra politiet om at de ikke kunne utelukke at brannen var påsatt, og at den kunne ha sammenheng med hans stilling som dommer.

– Politiet begynte å antyde at de ikke ville vi skulle være på Hamar i tilfelle de som sto bak ikke var ferdig med det de hadde fore, sa han.

De reiste fra Hamar uten at de hadde noe sted å bo.

– Vi fikk låne en sivil politibil å kjøre med så ingen skulle se at det var oss.

Etter brannen bodde han og kona på en skjult adresse.

– Vi levde i veldig usikkerhet. Det var en guffen og uoversiktlig tid. Vi kikket oss ganske mye over skulderen, for å si det sånn, sa han i retten.

Tiltalt for flere forhold

Da tiltalen ble lest opp for én uke siden, nektet 39-åringen straffskyld på alle tiltalepunktene, bortsett fra et punkt som gjelder bruk av narkotika. Tiltalebeslutningen er på åtte sider, og tobarnsfaren er tiltalt for en rekke andre forhold, i tillegg til mordbrannen.

Blant annet mener statsadvokaten at han forsøkte å drepe en annen kvinne ved å starte starte en annen mordbrann våren 2012. Han skal ha instruert og presset en annen mann til å utføre oppdraget. Ifølge tiltalen anbefalte 39-åringen at døren skulle låses med kjettinger fra utsiden, men vedkommende trakk seg fra oppdraget.

Ifølge tiltalen utførte hamarsingen også et salmiakkangrep mot to politibetjenter i 2014. Han skal ha installert en elektrisk innretning som blant besto av en beholder med væsken. Da politimennene oppsøkte boligen hans, skal han ha sprøytet vesken i ansiktet deres ved hjelp av en fjernstyrt utløser.

I tillegg er 39-åringen tiltalt for vold og trusler mot ektefellen og datteren, samt trusler mot en politiadvokat, politibetjenter, journalister og andre.