DRONNINGEN: Synnøve Macody Lund skal spille dronningen i den nye norske filmsatsingen «Askeladden – I Dovregubbens Hall» Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DRONNINGEN: Synnøve Macody Lund skal spille dronningen i den nye norske filmsatsingen «Askeladden – I Dovregubbens Hall» Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

– En ærefrykt å spille så ikoniske figurer

Askeladden blir vekket til live i en ny norsk spillefilm som vises på norske kinoer neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Askeladden – I Dovregubbens hall» er navnet på spillefilmen som er basert på Asbjørnsen og Moes folkekjære eventyr.

Filmen skal handle om 17 år gamle Espen Askeladd, som likt som i eventyrene, begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse fra Dovregubben.

Bringer arven videre

Filmen blir regissert av Mikkel Brænne Sandemose, som er barnebarnet til Bjarne Sandemose. Bjarne Sandemose var også regissør og jobbet faktisk sammen med Ivo Caprino på «Reveenka», «Syvende far i huset» og «Gutten som kappåt med trollet».

Brænne Sandemose har også regissert filmer som «Fritt Vilt 3» og «Gåten Ragnarok». Innspillingen av filmen om Askeladden starter i neste uke, og Sandemose kan røpe at Askeladden kan komme med overraskelser

– Jeg er ikke redd for at folk ikke kjenner igjen Askeladden, men jeg tror de kommer til å sette pris på at denne Askeladden er litt annerledes enn det de har sett for seg også, at vi bøyer og tøyer litt på universet. Vår historie er et nytt eventyr som er basert på flere av eventyrene om Askeladden, forteller Sandemose til TV 2.

Føler på presset

I april ble det kjent at det er Vebjørn Enger som skal spille den unge og eventyrlystne bondesønnen, Espen Askeladd. 19-åringen er kjent fra filmen «Kompani Orheim» som er basert på Tore Renbergs bøker om Jarle Klepp.

– Jeg føler jo på presset, men det er jo litt det som gjør det gøy også, sier Enger.

Han forteller at vi kan forvente oss en actioneventyr-film for hele familien.

– Man kan vente seg sårhet, humor og full pakke rett og slett, forteller han.

Internasjonale skuespillere

På rollelisten finner vi kjente skuespillere som Allan Hyde, som er mest kjent for rollen som den 2000 år gamle vampyren Godric i den populære HBO-serien «True Blood». I filmen om Askeladden har Hyde fått rollen som Prins Sigurd.

Også kjente norske skuespillere som Torbjørn Harr og Synnøve Macody Lund har kapret sentrale roller i filmen. Harr som er kjent fra filmer som «Birkebeinerne» og «Mars og Venus» og den internasjonale TV-serien «Vikings» skal spille rollen som Askeladdens far.

Ærefrykt

Macody Lund har fått rollen som dronningen. Hun er forøvrig kjent for roller som Roger Browns kone i «Hodejegerne» og har i tillegg en sentral rolle i TV 2-serien «Frikjent».

– Det bringer med seg ærefrykt å skulle spille så ikoniske figurer, sier Macody Lund til TV 2.

– Jeg synes det er utrolig spennende å få være med å spille noe som skal være både eventyrlig, tradisjonelt og modernisert. Med den muligheten man har til å jazze opp slike univers i dag rent teknisk, så blir jo eventyret i dag noe helt nytt, forteller hun.

Her er hele rollelisten:

 • Prinsesse Kristin: Eli Harboem
 • Espen Askeladd: Vebjørn Enger
 • Per: Mads Sjøgård Pettersen
 • Pål: Elias Holmen Sørensen
 • Prins Sigurd: Allan Hyde
 • Espens far: Torbjørn Harr
 • Gunnar: Arthur Bering
 • Christian: Robert Skjærstad
 • Dronning Victoria: Synnøve Macody Lund
 • Kong Erik: Gard B. Eidsvold
 • Huldra: Ida Ursin-Holm