OVERBEVISTE IKKE: Idrettspresident Tom Tvedt klarte ikke å gi kulturminister Linda Hofstad Helleland tilfredsstillende svar i deres første møte. Nå strekker han seg lengre.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OVERBEVISTE IKKE: Idrettspresident Tom Tvedt klarte ikke å gi kulturminister Linda Hofstad Helleland tilfredsstillende svar i deres første møte. Nå strekker han seg lengre.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Idrettspresidenten vil legge frem egne reiseregninger

Men kulturministeren er fortsatt ikke fornøyd.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var ikke fornøyd med svarene hun fikk på møtet med idrettstoppene 1. april.

– Jeg ønsket svar på hvordan idretten forvalter midlene de får fra det offentlige, som er flere hundre millioner kroner i året. Derfor er det viktig med åpenhet og innsyn, sa kulturministeren til TV 2 etter møtet.

– Jeg har tro på at idretten setter inn tiltak for å bedre på dette, fortsatte hun.

Ikke fornøyd med nye tiltak

Mandag møttes partene igjen for å diskutere åpenhet rundt pengebruken i norsk idrett. Et av de mye omtalte punktene er idrettstoppenes reiseregninger, som offentligheten ikke har fått innsyn i. Idrettspresident Tom Tvedt varsler endringer etter det andre møtet med kulturministeren.

– Vi har lagt frem tiltak for ministeren i tråd med det vi snakket om sist. Vi kommer til å sette ned et bredt utvalg som skal se på åpenhet og hvordan vi skal tilpasse oss offentlighetsloven. John G. Bernander skal lede dette utvalget. Videre har vi kommet i en situasjon der man sier at det ikke er tillit til norsk idrett. Det tar vi på dypeste alvor, og mitt mål er å komme med gode tiltak rundt dette. Jeg kommer derfor til å legge frem mine reiseregninger i løpet av dagen, fortalte han til pressen etter møtet.

I tillegg kommer også generalsekretær Inge Andersen til å legge frem sine reiseregninger. Overfor NTB forteller kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun imidlertid ikke er fornøyd med svarene fra Tvedt. Det samme bekrefter hun overfor VG.

– På møtet presenterte NIF noen initiativ, men slik situasjonen er nå må jeg vurdere ytterligere tiltak som skal iverksettes. Jeg skal bruke dagen i dag og natten til å vurdere hvilke tiltak det er, så vil jeg melde tilbake til NIF i morgen, sier Helleland.

Forberedt på kritikk

Idrettspresidenten ville ikke si mye om kulturministerens reaksjon.

– Det er ministerens utsagn, så får vi avvente og se.

Tvedt er forberedt på kritikk når han nå legger frem egne reiseregninger, men slår fast at han har gode grunner for høye kostnader.

– Jeg har ingenting å skjule. Jeg reiser mye og jeg sa ved valget at mine reisekostnader kom til å øke. Jeg er den eneste presidenten i verden som har ansvar for Olympiske leker, Paralympiske leker, Special Olympics og Deaflympics. Når dere sammenligner meg med den svenske idrettspresidenten, så reiser han på ett møte mot mine fire, sier Tvedt.

Idrettspresidenten bekreftet også at han, grunnet høyde, trenger mer beinplass på lengre flyvninger og derfor oppgraderes til business class ved behov.

Bernander tar føringen

John G. Bernander skal lede det nye utvalget, og arbeidet starter så snart alle plassene i utvalget er fylt.

– Idrettsforbundet har tatt kontakt, og jeg har sagt meg villig til å lede et bredt utvalg. Dette utvalget skal se på hvordan idretten på best mulig måte kan ivareta åpenhet og tillit, og videre komme med eventuelle innspill og forslag til endringer, sier Bernander til TV 2.

Han mener selv han er rett mann for oppgaven.

– Jeg har levd lenge både i organisasjons- og næringslivet, og jeg vet en del om hva som må til for at slike ting skal fungere i en stor organisasjon. Idretten har en viktig rolle i samfunnet, og NIF er en viktig frivillig organisasjon her i landet.

Ifølge en pressemelding fra NIF skal Det Norske Veritas bistå utvalget i sitt arbeid. Utvalget skal vurdere hvorvidt idrettens kontrollrutiner er «adekvate, transparente og tillitvekkende for å sikre at ressursene brukes i samsvar med gjeldende økonomiske retningslinjer og hensynet til en forsvarlig og ansvarlig ressursbruk». Videre skal utvalget vurdere «hvordan idretten som organisasjon bør praktisere åpenhet om egen virksomhet». I denne forbindelse vil utvalget vurdere om andre og sammenlignbare organisasjoner opererer med en annen praksis rundt innsyn i økonomisk aktivitet.