KIRKE FOR ALLE: Kirkemøtet skal bestemme om norske homofile skal få gi hverandre sitt ja. 
KIRKE FOR ALLE: Kirkemøtet skal bestemme om norske homofile skal få gi hverandre sitt ja.  Foto: John Moore Getty Images/AFP

Avgjøres i dag: Sier kirken JA til homo-ekteskap?

– Det har vært en lang kamp, og strategisk jobbing i mange år kan endelig gi resultater, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen i Åpen Folkekirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kan bli en historisk dag for homofile i Norge.

I Trondheim er Kirkemøtet, Kirkens øverste organ, samlet for å bestemme om homofile skal få gifte seg i Kirken.

Avgjørelsen blir trolig tatt rundt klokken 13.00.

Det var under Kirkevalget i fjor høst at Åpen folkekirke, som kjemper for vigsel av likekjønnede, sikret seg flertallet av mandatene i Kirkemøtet.

Under møtet ble også Kristin Gunleiksrud Raaum (54) valgt til ny leder av Kirkerådet.

Hun blir dermed den øverste folkevalgte lederen i Den norske kirke, og erstatter Svein Arne Lindø som har ledet Kirkerådet siden 2010.

Hun fikk 64 stemmer, mens motkandidatene Harald Hegstad fikk 41 og Anne Enger 12 stemmer under kirkerådsvalget.

Historisk viktig

Lørdag ble det klart at 15 av 23 medlemmer ønsker en utarbeidelse av liturgi for homofile, og det er knyttet stor forventning til dagens avgjørelse.

Leder av Åpen Folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nielsen har stor tro på at kirken vil ta en historisk beslutning i dag.

– Dette er, forhåpentligvis, en stor dag for den norske kirken, for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Det har vært en lang kamp, og strategisk jobbing i mange år kan endelig gi resultater, sier Sandaker-Nielsen til TV 2.

Han sier et ja fra Kirkemøtet vil være historisk.

– Det er et viktig signal til hele verden dersom Den norske kirke endelig åpner døren og slipper alle inn til alteret, sier Sandaker-Nielsen.

På Kirkemøtet skal medlemmene ta stilling til om det skal innføres en ny vigselsliturgi for likekjønnede, eller om det skal innføres en helt ny, for både heterofile og homofile.

Flertall

Sjefsredaktør i avisen Vårt Land, Helge Simonnes sier til TV 2 at det som trolig blir et ja fra Kirkemøtet, er en naturlig utvikling av Kirken.

– Dette er jo ikke uventet, og siden i fjor høst har vi visst at denne dagen kom. Det er et flertall for at homofile skal få gifte seg i kirken, sier Simonnes.

Han sier striden om lesbiske og homofiles rettigheter til å si ja i kirken fortsatt er en stor stridssak.

– Men det er jo en naturlig utvikling at det blir et ja. Samfunnet har endret seg veldig, og med en kirke som nærmest er finansiert av Staten så har det blitt et krav, sier Simonnes.