Her blir Listhaug-opprørerne arrestert foran Stortinget

Seks personer satte opp provisorisk flyktningleir midt i Oslo sentrum. Planen var å sjokkere politikerne når de kom på jobb mandag morgen, men så dukket politiet opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent søndag kveld troppet seks personer opp på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo. Med seg hadde de varmt tøy og telt. De planla å overnatte utendørs.

– Vi skulle sette opp en teltleir for å vise solidaritet med alle flyktningene som sover utendørs mens Europas grenser er stengt, sier en av deltakerne, Janne Løken (46) til TV 2. Hun har flere ganger vært i Hellas og jobbet frivillig med å ta imot og hjelpe båtflyktninger.

De ønsket også markere sin motstand mot regjeringens planlagte asylinnstramminger.

– Nå kommer det nesten ingen flyktninger til Norge, men likevel tar Sylvi Listhaug til orde for en strengere asylpolitikk. Det er meningsløst, mener Løken.

Alle ble pågrepet

Ideen var å overnatte foran Stortinget og overraske politikerne når de kom på jobb mandag morgen.

Men ikke før teltpluggene var satt i jorda, dukket lovens lange arm opp.

TATT:  Her blir en av demonstrantene ført bort. Foto: Pål Martin Rossing
TATT:  Her blir en av demonstrantene ført bort. Foto: Pål Martin Rossing

– En stund sto politiet og lurte på hva vi drev med. I mellomtiden satte vi opp teltene, men så fikk vi beskjed om å gå. Det gjorde vi ikke, forteller Løken.

Demonstrasjonen var ikke varslet på forhånd. Dermed ble alle seks pågrepet og satt på glattcelle. Etter fire timer ble de sluppet ut. Fem demonstranter fikk hver sin bot på 6000 kroner, mens sjettemann fikk en bot på 9000 kroner.

Angrer ikke

Løken sier hun ikke angrer på at de ikke meldte i fra om demonstrasjonen. Ei heller angrer hun på at de ikke avsluttet stuntet før politiet pågrep dem.

– Vi gjorde ikke dette for oss selv, men for å vise solidaritet med alle flyktningene som lider. Jeg tar gjerne en straff for å vise empati, sier Løken.

Hun understreker at det var en fredelig demonstrasjon.

– Hvorfor varslet dere ikke politiet om demonstrasjonen på forhånd?

– Vi mener at staten på mange områder bryter internasjonale konvensjoner i flyktningspørsmål. Hvis de kan bryte loven, kan også vi gjøre det, sier Løken.

Fulgte ikke reglene

Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Gunhild Finne Nilsen, forklarer at demonstrantene ble pågrepet fordi de ikke hadde søkt om tillatelse fra verken politiet eller grunneier.

– Vi ga dem et pålegg om å avslutte demonstrasjonen og vi ga dem en formell bortvisning, men de fulgte ikke våre pålegg. Derfor ble de kjørt i arresten, forklarer Nilsen, og legger til:

– Det er helt i orden å avholde en demonstrasjonen, men da må man følge reglene, sier hun.