USIKKERT SAMARBEID: Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF), Ola Elvestuen (V) og statsminister Erna Solberg (H) under en samtale om borgerlig politikk ved Høyres Landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
USIKKERT SAMARBEID: Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF), Ola Elvestuen (V) og statsminister Erna Solberg (H) under en samtale om borgerlig politikk ved Høyres Landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

KrF-topp åpner for å vrake Erna-samarbeid

KrF-toppen Hans Olav Syversen med klar melding til Høyres landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg hadde søndag invitert alle de borgerlige partiene på Høyres landsmøte. Høyre hadde lagt opp til en hyggelig samtale om hvordan det borgerlige firepartisamarbeidet fungerer.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, Venstres nestleder Ola Elvestuen og KrFs Hans Olav Syvertsen deltok i diskusjonen sammen med Høyres Erna Solberg.

Hans Olav Syvertsen så utover forsamlingen med over 1000 Høyretillitsvalgte, og sa rett ut at han ikke er sikker på om KrF får nok igjen for å samarbeide med Høyre.

– Vi i KrF bruker nå mye tid på å for å finne ut om det er dette prosjektet vi får politisk mest igjen for.

Ifølge TV 2s kommentator, Aslak M. Eriksrud, heller Syversen kaldt vann i blodet på Høyres delegater.

– Det gjør nok inntrykk i landsmøtesalen, når Syversen ser utover tusen Høyretillitsvalgte og sier at han slettes ikke er sikker på om KrF får nok igjen for det borgerlige samarbeidet, sier Eriksrud.

Les også: «Denne grafen bør bekymre Erna Solberg

Gjentok skepsisen

Etter diskusjonen mellom de fire borgerlige partitoppene på scenen i landsmøtesalen gjentar Syversen sine uttalelser.

– Jeg sier det som det er. Det er en diskusjon i KrF om dette nå og partiet vil på landsmøte til neste år avklare veien videre.

Erna Solberg erkjenner at det er utfordringer og spenninger på borgerlig side.

– Det er derfor viktig at at alle partiene føler at de får noe igjen for samarbeidet.

Erna måtte svare

– Hvordan reagerer du på at Syvertsen som gjest på Høyres landsmøte i dag sår tvil om KrF vil fortsette det borgerlige samarbeidet.

– Det er slik demokratiet er. KrF må gjøre sine egne valg, men jeg er sikker på at partiets velgere får mest igjen med et borgerlig samarbeid, sier Solberg.

Kommentator Aslak M. Eriksrud påpeker derimot at KrF og Venstres velgere ikke ser ut til å være enige med statsministeren.

– Det har vært mye snakk om at Frp ikke må gå i den såkalte SV-fella. Men nå ser det ut som om det er regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, som går i den fella, mener Eriksrud, og viser til at TV 2 s siste partibarometer fra april, der både Venstre og KrF faller under sperregrensen.

– Det er ingen enkeltsak, men helheten som avgjør om KrF skal gå videre på dagens konstellasjon, eller en annen konstellasjon, sier Syversen.