VIL ADVARE ANDRE: 37 år gamle Cormit Avital holder sin nyfødte, men syke datter Eva på armen. FOTO: Global Coast health
VIL ADVARE ANDRE: 37 år gamle Cormit Avital holder sin nyfødte, men syke datter Eva på armen. FOTO: Global Coast health

Vaksineskeptiker smittet sin nyfødte datter med kikhoste

– Det har vært et mareritt. Jeg angrer veldig, sier den australske moren (37) og advarer andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cormit Avital (37) fra Australia har aldri hatt troen på vaksiner. Hun har begrunnet skepsisen med at hun er ung, frisk, trener mye og spiser organisk mat.

Da hun ble gravid for første gang fikk hun tilbud om vaksine mot kikhoste i uke 28 – som hun bevisst sa nei til.

– Jeg trenger ikke denne dritten, svarte Avital da hun ble tilbudt vaksinen.

Det angrer 37-åringen på. For to uker før fødselen ble hun smittet uten å være klar over at hostingen var kikhoste. Da datteren Eva ble født 21. februar var det uunngåelig å ikke smitte henne med den dødelige hosten, skriver BBC.

– Jeg angrer veldig og hvis jeg kunne skrudd tiden tilbake og tatt vaksinen, så ville jeg ha gjort det, sier Avital i en video som det regionale helseforetaket Gold Coast Health har publisert.

Videoen ble spredd verden rundt, og i ettertid har 37-åringen presisert at hun hele tiden hadde planer om å vaksinere babyen sin, men at hun ikke ønsket å vaksinere seg selv.

– Trodde hun skulle dø i armene mine

Den nybakte moren beskriver smitten som et mareritt.

– Det ble veldig skummelt, som i en skrekkfilm. Eva hostet så mye at hun nesten ble blå og hun fikk ikke puste. På et tidspunkt trodde jeg hun skulle dø i armene mine, forteller moren.

Den nyfødte har nesten bare sett innsiden av sykehuset siden hun ble født.

– Det er grusomt å sitte å se på henne hoste, gråte, ikke spise og ha det vondt dagen lang, mens det eneste jeg kan gjøre er å gi henne ekstra oksygen.

Nå ønsker Avital å advare andre mot å gjøre den samme feilen som henne, å ikke vaksinere seg.

Vurderer å vaksinere gravide nordmenn

Kikhoste er en svært smittsom sykdom som den skyldes en luftveisbakterie. Bakterien smittes ved nærdråpekontakt og utløser feber, rennende nese og kraftig hosting.

Spedbarn er mest utsatt for komplikasjoner og kan i sjeldne tilfeller dø hvis de slutter å puste under hosteanfallene.

– Spedbarn har svekket immunforsvar og og svake luftveier, så ved smitte risikerer de lungebetennelse og kollaps av lungevevet. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at rundt 200.000 spedbarn dør av kikhoste årlig, sier Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

I Norge er det per i dag ikke vanlig å tilby vaksine til gravide, men det er under vurdering.

– Vi vet nå at vaksinen mot kikhoste ikke har like langvarig effekt som vi trodde for 15 år siden, så mor kan ha lite vaksine igjen ved fødsel. Det er visse land, blant annet England, som har begynt å anbefale at hele familien revaksinerer seg når det er et barn på vei. Vi sitter absolutt i tenkeboksen rundt det samme her i Norge, forteller Rønning.

Vaksine mot kikhoste gis som en del av barnvaksinasjonsprogrammet i Norge og barn får sin første av tre doser når de er tre måneder gamle.

I 2014 fikk omlag 3000 nordmenn sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet.