Terroristene som sto bak aksjonen på flyplassen utenfor Brussel 22. mars, planla et angrep i Frankrike. Foto: NTB scanpix
Terroristene som sto bak aksjonen på flyplassen utenfor Brussel 22. mars, planla et angrep i Frankrike. Foto: NTB scanpix

– Brussel-terroristene planla nytt angrep i Frankrike

Den belgiske påtalemyndigheten opplyser søndag at terroristene bak aksjonene i Brussel i mars, egentlig hadde planer om å slå til i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten i Belgia sier at terrorcellen som slo til i Brussel 22. mars, egentlig hadde planer om å gjennomføre et nytt terrorangrep i Frankrike.

Men gruppen skal ha blitt «overrasket over hvor rask fremgangen i etterforskningen gikk», og bestemte seg derfor for å framskynde et angrep i Brussel i stedet, melder AP.

Det skal være terrorsiktede Mohamed Abrini, som var den ettersøkte «hattemannen» etter Brusselangrepene, som har fortalt dette til etterforskerne i avhør, ifølge den belgiske kringkasteren RTBF.

Uttalelsen bekrefter det mange har mistenkt, nemlig at serien av arrestasjoner i uken før Brussel-angrepene, presset drapsmennene til å handle.

Salah Abdeslam som er mistenkt for å ha deltatt under terrorangrepene i Paris i november i fjor, ble arrestert 18. mars i bydelen Molenbeek i Brussel.

Svenske siktet for Belgia-terror

Ved 17-tiden lørdag opplyste belgiske myndigheter at de har siktet fire personer for deltakelse i terrorvirksomhet i tilknytning til terroraksjonen i Brussel tirsdag 22. mars.

– Mohamed Abrini, Osama K., Herve B. M. and Bilal E. M. ble alle siktet for å ha deltatt i «terroristdrapene» og «aktivitetene i en terrorgruppe» i sammenheng med bombene på flyplassen og metroen i Brussel, melder påtalemyndigheten i Belgia ifølge AP.

Den ene, Osama Krayem, er svensk statsborger og ble pågrepet fredag.

Ifølge Expressen kommer han fra bydelen Rosengård i Malmö i Sverige. Han er nå identifisert som den andre som deltok under terroraksjonen mot metrostasjonen Maelbeek i Brussel.

Nære forbindelser mellom terrorceller

To selvmordsbombere drepte 16 mennesker ved Brussels flyplass Zaventem om morgenen 22. mars. Rett etter eksploderte en ny bombe på metrostasjonen Maelbeek i EU-hovedstaden. Denne tok livet av 16 mennesker.

Etterforskere har funnet nære forbindelser mellom cellen bak Brusselangrepet og gruppen som drepte 130 mennesker i Paris den 13. november i fjor.