TUSENVIS AV HENDER I VÆRET: Russen går mann av huse for å sikre seg billetter til Landstreffet i Kongeparken. FOTO: Landstreff Stavanger
TUSENVIS AV HENDER I VÆRET: Russen går mann av huse for å sikre seg billetter til Landstreffet i Kongeparken. FOTO: Landstreff Stavanger

Tjener rått på russetreff:

– Russebilletter selges på svartebørsen for 7000 kroner

Billetter til Landstreffet i Stavanger omsettes av private med mange tusen kroners fortjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det årlige Landstreffet i Kongeparken skal for 30. år på rad fylles med strobelys, latter og skitne fargebukser. Landstreffet er så populært at ungdommene er villige til å betale nesten fire ganger så mye som billettene er verdt.

Ifølge president for hovedstyret i Stavanger, Kristoffer Gjerde, er «alle» kjent med at det florerer billetter på svartebørsen.

– Alle snakker om hvor høyt prisene har gått, og det høyeste jeg har hørt om i år er mellom 5000 og 7000 kroner. Du kan spørre hvem som helst som er russ i år og alle vet at det selges svartebørsbilletter. Videresalg er ikke til å unngå, sier Gjerde til TV 2.

Russepresidenten mener russen har ekstremt høy betalingsvilje.

– 7000 kroner er mye penger, men Landstreffet er det mest populære arrangementet og mange har store budsjetter.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Kan tjene 5000 kroner

Festivalen går av stabelen 6-8 mai. Arrangementet rommer 13.000 russ og den opprinnelige billettprisen er på 1850 kroner. Svartebørsbilletter selges dermed med en fortjeneste på opptil 5150 kroner.

– Fører de høye prisene til at bare de rikeste har råd?

Kristoffer Gjerde, president i hovedstyret i Stavanger. FOTO: Privat
Kristoffer Gjerde, president i hovedstyret i Stavanger. FOTO: Privat

– De fleste får jo tak i billetter på det ordinære salget. Jeg satt klar for å få tak i billett da de ble sluppet, men ikke alle er heldige, for det blir utsolgt med en gang. Det er jo dumt at noen ikke får tak i billett, men sånn må det være. Jeg har ikke hørt om noen som klager over prisene.

Gjerde opplyser at videresalg av billetter foregår åpent på sosiale medier.

Og det er lett å se at forespørselen er stor, for på Facebook-siden til Landstreffet er det flere som skriver at de selger billetter, og svært mange som skriver at de ønsker å kjøpe.

– Mange vet ikke at det er ulovlig

Arrangøren sier til TV 2 at prisene som Gjerde nevner er ekstremt høye og at de har stort fokus på å hindre at billettene blir solgt med fortjeneste.

– Svartebørssalg er en utfordring og vi har gjort en rekke tiltak for å begrense mulighetene for videresalg. Vi tror ikke det foregår organisert svartebørssalg av billettene våre, men at russ som har kjøpt egen billett, av ulike grunner ender opp med å selge, sier Aasmund Lund, presseansvarlig for Landstreffet, og legger til:

PÅ REKKE OG RAD: Russebusser som har sikret seg plass på landets største russearrangement står linet opp. FOTO: Landstreff Stavanger
PÅ REKKE OG RAD: Russebusser som har sikret seg plass på landets største russearrangement står linet opp. FOTO: Landstreff Stavanger

– Vi er ikke på jakt etter å ta russ som selger med fortjeneste, men jeg tror mange ikke er klar over at det er ulovlig. Det prøver vi å være tydelige på.

Lund opplyser at de 13.000 billettene blir utsolgt på sekunder hvert år og at det bare er mulig å kjøpe én billett av gangen.

– Det er vanskelig å si hvor mange billetter vi kunne ha solgt, men arrangementet er utvidet de siste årene. Vi vil jo at alle som ønsker å komme på arrangementet vårt får mulighet til det, og hvis noen er villige til å kjøpe billetter for så ville fantasipriser, så får vi ikke stoppet det.