KANDIDATER: Une Aina Bastholmog nasjonal talsperson Rasmus Hansson under  De Grønnes landsmøte, lørdag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KANDIDATER: Une Aina Bastholmog nasjonal talsperson Rasmus Hansson under De Grønnes landsmøte, lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Drama på MDGs landsmøte:

– Rasmus Hansson holdt landsmøtet som gissel

ØKERN (TV 2): Rasmus Hansson truet med å trekke seg hvis ikke Une Aina Batsholm ble valgt som ny talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På årsmøtet til Miljøpartiet De Grønne lørdag, skulle det velges to nye talspersoner – en kvinne og en mann. Partiet har ingen leder, men deler lederollen mellom to talspersoner.

Une Aina Bastholm (30) ble valgt til ny kvinnelig talsperson, i tråd med valgkomiteens innstilling, under årsmøtet til partiet. Benkekandidat Hilde Lengali tapte.

Én av tre vil ikke ha Hansson

Rasmus Hansson, partiets eneste stortingsrepresentant, hadde ingen utfordrere til posten som mannlig talsperson og ble gjenvalgt.

Men 67 av 202 stemmer valgte å stemme blankt. Det er ny norsk rekord i antall blanke stemmer.

Det som imidlertid skapte mest uro var Hanssons ultimatum om at han trekker sitt kandidatur dersom ikke Bastholm ble valgt som hans ledermakker.

Bastholm fikk dermed 142 av stemmene, mens benkekandidat Hilde Lengali kun fikk 58.

Refser Hansson

Avtroppende kvinnelig talsperson Hilde Opoku langer ut mot partikollegaen på Twitter.

«Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget. Truer med å gå av om han ikke får det som han vil, ingen motkandidat», skriver Opoku.

AVTROPPENDE: Talsperson Hilde Opoku for Miljøpartiet de grønne Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
AVTROPPENDE: Talsperson Hilde Opoku for Miljøpartiet de grønne Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Schrøder, Tor Erik

Opoku har trukket seg som talskvinne i partiet og hun har vært tydelig på at samarbeidet med Hansson ikke har fungert.

Til TV 2 sier Opoku at hun mener at partikollegaene ble satt i en vanskelig og ufin valgsituasjon.

– Dette er ikke en ukjent arbeidsmetode fra Hansson, men ingen var nok forberedt på dette ultimatumet. Jeg tenker at folk ble usikre og fikk veldig kort tid til å tenke seg om og ikke følte at det var noen andre alternativer. Vi er en organisasjon med mange uerfarne medlemmer og jeg regner med at vi vil få et mer kritisk blikk i fremtiden. Det var nok et vanskelig valg for mange, sier hun.

Opoku vil ikke kommentere hvordan hun syntes det er å stå i stormen etter Twitter-meldingen sin, men at hun vil følge spent med på det nye lederparet.

Hevder han handlet i tråd med vedtektene

Da TV 2 møtte Hansson på årsmøtet hadde han følgende å si om ultimatumet:

– Dette er en formasjon som har gått ut i partiorganisasjonen i god tid, og jeg stiller med Une Bastholm. Vi skal være et lederpar og jeg mener det er viktig at det lederparet er enige om å være et lederpar, sier Hansson i en kommentar til TV 2.

Hansson har ikke kommentert Twitter-meldingen til den tidligere makkeren sin.