MANGE NESTEN-EPISODER: Edvald Boasson Hagen og de andre norske sykkelproffene opplever at bilister kjører for nært.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANGE NESTEN-EPISODER: Edvald Boasson Hagen og de andre norske sykkelproffene opplever at bilister kjører for nært. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

–  Noen bilister er åpenbart bare hissige og har store problemer

De norske sykkelproffene har opplevd mange ubehagelige episoder på trening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Paris-Roubaix på TV 2 og tv2sumo.no og følg rittet i vårt livesenter fra klokken 10.30 søndag!

Sykkelstjernen Philippe Gilbert ble nylig angrepet av en beruset bilist da han var ute og trente med lagkameraten Loïc Vliegen. Mannen klarte å knekke tre bein i fingeren til Gilbert, som naturlig nok var rystet etter sammenstøtet.

De norske Paris-Roubaix-rytterne har ikke opplevd noe lignende, men flere av dem forteller om farlige situasjoner langs veien.

– Jeg har aldri blitt angrepet av fulle bilister, men det finnes en del hissige bilister. Noen ganger har de grunn til å være det. Men de har ikke grunn til å være fulle og kjøre bil, sier Edvald Boasson Hagen.

– Jeg har opplevd bilister som kjører nær meg, men jeg er ennå ikke havnet i grøften. Det skjer at bilister kommer altfor nær. Jeg vet ikke om de ikke ser oss eller ikke bryr seg. Noen er åpenbart bare hissige og har store problemer med andre ting, fortsetter han.

Skremt av varebil
Fredrik Strand Galta, som skal sykle Paris-Roubaix for Delko Marseille søndag, opplevde nylig en skremmende situasjon.

– Det er noen som passerer bare centimetre fra oss. Da jeg og Sven Erik Bystrøm syklet sammen sist kom det en varebil som sikkert bare var to centimeter fra oss. Det er folk som ikke tenker seg om. Jeg har også blitt presset ut av veien, sier han.

– Er bilistene uforsiktige, eller gjør de det med vilje?

– Det er med vilje. De prøver ikke å kjøre deg ut, men de prøver å skremme deg. Plutselig en dag kommer de for nær en syklist, og da kan det gå galt. Jeg håper i alle fall å slippe å møte en beruset mann som brekker fingrene på folk, sier han.

– Prøvde å sneie meg
Galta og Boasson Hagen er ikke de eneste syklistene som har ubehagelige opplevelser fra trafikken.

– Det er mange galne bilister, men jeg har ikke møtt noen av den sorten Gilbert møtte, sier Daniel Hoelgaard.

– Det er mange ganger jeg har opplevd at bilister har forsøkt å sneie meg. Det kan fort ende med ulykker hvis vi ikke følger med. Det er ingen som vil kjøre ned en syklist, så det er nok bare for å skremme, sier han.

– Hvis jeg har forstått reglene riktig skal bilistene egentlig ut i den andre kjørebanen. Halvannen meter skal være avstanden. Kommer det et vindkast kan sykkelen bevege seg en meter til siden. Da er det farlig om det kommer noen som sneier deg, fortsetter FDJ-rytteren.

– Jeg er vant med å sykle i trafikken, og vet hvordan jeg reagerer. Men folk som ikke er vant med å sykle i trafikken reagerer nok på biler som jeg synes holder god avstand. Trafikkreglene sier vel én og en halv meter, sier Boasson Hagen.

Alexander Kristoff har aldri blitt kjørt ned, men røper at det slett ikke er ufarlig på treningstur.

– Det er av og til noen bilister som kjører nærmere enn andre. Jeg har en kamerat som ble sneiet av en taxi og veltet, sier Kristoff.