De dømte mennene er i alderen 28 til 56 år. Foto: Greater Manchester Police
De dømte mennene er i alderen 28 til 56 år. Foto: Greater Manchester Police

125 års fengsel: Ti menn voldtok og misbrukte barn og kvinner i England

Ofrene, i alderen 13 til 22 år, hylles av politiet for at de turde å stå fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennene var organiserte og ingen anga hverandre. Over en periode på fem år voldtok de minst åtte jenter og kvinner.

Torsdag og fredag denne uken fikk de ti mennene i Greater Manchester, nordvest i England, sine dommer. Den strengeste straffen ble gitt til en 34 år gammel mann, som ble dømt til 25 år i fengsel.

Ifølge politiet er han blant annet funnet skyldig i to voldtekter, to tilfeller av delaktighet i voldtekt og fire tilfeller av seksuelle overgrep mot barn.

125 år i fengsel

De ti mennene er idømt fengselstraffer på tilsammen 125 år.

De omfattende overgrepene, som skjedde i perioden 2005 til 2010, omtales som grusomme og skremmende.

– I 20 år har jeg jobbet med denne type saker. Disse sakene her er noe av det mest grusomme, sadistiske og verste jeg har sett, sier advokat Richard Scorer, som representerer et av ofrene, til BBC.

Utnyttet sårbar kvinne

Et av hovedvitnene, en ung kvinne med lærevansker, omtales i retten som en «ekstremt sårbar ung kvinne» som har levd i et svært vanskelig hjem.

Kvinnen har ifølge BBC vitnet i to separate rettsaker, og fortalte at da hun var mellom 14 og 18 år ble hun ringt opp av hundrevis av menn som ville ha sex med henne.

Dopet ned ofrene

Ifølge en av bistandsadvokatene ble flere av jentene og kvinnene dopet med alkohol og narkotika før overgrepene skjedde.

– Noen brukte også vold og trusler for å tvinge dem til å ha sex, sier bistandsadvokat Alison Cartmell.

Mennene ble pågrepet i mars i fjor, som ledd i en operasjon kalt Doublet. Operasjonen var satt i gang etter at en rekke overgrepssaker mot barn ble avdekket i området i 2011.

– Dette har vært en ekstremt omfattende sak. Jeg vil berømme jentene for motet de har vist, uten dem hadde vi aldri kommet hit vi er i dag, sier politiet i en pressemelding.