Velgerne har ikke tillit til at Erna kan løse jobbkrisen

Statsminister Erna Solberg blir knust av Ap-leder Jonas Gahr Støre i måling om arbeidsledighet. Et klart flertall mener Arbeiderpartiet har best politikk mot den økende arbeidsledigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Høyres landsmøte lørdag handlet det om hvordan Høyre i regjeringen skal håndtere den økende arbeidsledigheten. Med 134.000 arbeidsledige er Norge på full fart mot ny rekord i ledighet.

– Vi prioriterer skattelettelser og avgiftskutt, var næringsminister Monica Mælands beskjed til Høyres landsmøte.

Men velgerne har ikke tillit til Høyres politikk for å bekjempe arbeidsledighet. Et klart flertall tror mer på Arbeiderpartiet.

På en måling TNS Gallup har gjort for TV 2 sier hele 55,1 prosent av velgerne at det er Arbeiderpartiet, som har den beste politikken for å bekjempe arbeidsledigheten. 31,8 prosent mener Høyre har best politikk på området.

Arbeiderpartiet leder Jonas Gahr Støre peker på to årsaker til at velgerne har mest tillit til Arbeiderpartiet i dette spørsmålet.

– Det ene er at vi har foreslått mer målrettede tiltak mot arbeidsledigheten. Det har folk sett over tid. Vi bruker også mer av felles midler på å stimulere til aktivitet og støtte til dem som blir ledige. Den andre årsaken er at regjeringens politikk ikke virker og dermed ikke troverdig, sier Støre.

– Det skapes nye jobber hele tiden

– På veldig mange undersøkelser som handler om hvem som har best politikk for næringslivet, og næringslivet er basisen for å skape jobber, så får du til svar at det er Høyre som gjør det, svarer statsminister Erna Solberg når hun får tallene presentert.

– Fortsetter ledigheten nå, så må du kanskje forberede deg på å miste jobben?

– Vi har høyere ledighet nå på grunn av oljeprisfallet. Vi har mistet mange jobber, men det skapes nye jobber hele tiden i Norge. Sysselsettingen i Norge har økt. Den sysselsettingsøkningen vil bli mindre dersom Arbeiderpartiets politikk hadde blitt gjennomført. Ti milliarder i skatteøkninger er ikke svaret på å skape nye, lønnsomme jobber i privat sektor, sier hun.

TV 2 kunne fredag fortelle at at det denne uken ble det satt ny rekord i antall varslede oppsigelser. Bare den siste uken har nesten 2500 arbeidsplasser blitt borte.

Hvilket parti mener du har best politikk på arbeidsledighet/sysselsetting?

Slik svarer velgerne:

Arbeiderpartiet: 55,1 prosent

Høyre: 31,8 prosent

Frp: 3,8 prosent

SV: 3,2 prosent

Sp: 2,6 prosent

KrF: 1,4 prosent

Venstre: 0,8 prosent

MDG: 0,3 prosent

Andre: 1,0 prosent

Kilde: TNS Gallup