Utvikling i arbeidsledighet (tall i tusen personer) Kilde: SSB
Utvikling i arbeidsledighet (tall i tusen personer) Kilde: SSB

Denne grafen bør bekymre Erna Solberg

GARDERMOEN (TV 2): Erna Solberg hevder hun ikke er overrasket over TV 2s tillitsmåling om arbeidsledighet. Men den bør bekymre henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ser lysere ut for regjeringen nå enn under landsmøtet for ett år siden. Målingene er snudd. Regjeringspartiene som helhet holder oppslutningen oppsiktsvekkende godt.

I motsetning til under landsmøtet for ett år siden, snakker høyrefolk om muligheten for gjenvalg uten ha jugekors på ryggen. Regjeringen (les: Frp) har gjenvunnet tilliten blant velgerne gjennom flyktningkrisen.

Men når det gjelder ledighetskrisen, slutter nesten dobbelt så mange velgere opp om Arbeiderpartiet som Høyre. Det er dystre tall for en statsminister som ellers leder en regjering i medvind.

Når det gjelder kamp mot arbeidsledighet er det i realiteten kun to partier i Norge. 9 av ti velgere mener hovedmotstanderne Arbeiderpartiet (55,1 prosent) eller Høyre (31,8 prosent) er best på å bekjempe ledighet. Frp inntar en nesten ikke-eksisterende tredjeplass. Kun 3,8 prosent mener finansminister Siv Jensens parti er best.

Erna Solberg klamrer seg til andre målinger som viser at Høyre har større troverdighet enn Arbeiderpartiet når det gjelder økonomi og næringspolitikk. Men den historiske kurven over ledigheten bør likevel bekymre statsministeren.

De gangene arbeidsledigheten har vært høy rundt stortingsvalg, har den saken i stor grad preget velgernes valg av parti. Fortsetter ledigheten å øke her til lands, er det all grunn til å tro at kampen mot arbeidsledighet vil bli en av de viktigste sakene for velgernes valg av parti.

Som grafen viser, har vi hatt to store ledighets-topper de siste tiårene, rundt stortingsvalgene i 2005 og 1993. Arbeiderpartiet vant begge valgene. Og ledighetskurven skyter nå igjen i været. Vi er i ferd med å nå en ny ledighets-topp. For Høyres del bør denne kurven flate ut, og helst begynne å falle før stortingsvalget neste høst. Hvis ikke kan det bli en svært bratt motbakke frem mot Erna Solbergs store mål om å gjenta Jens Stoltenbergs triumf, å bli gjenvalgt som statsminister.

Kåre Willoch er den eneste av Høyres statsministre etter krigen som har vunnet to valg på rad, siste gang i 1985. Da var ledigheten på vei ned igjen etter en topp to år tidligere.

Vinner Erna Solberg valget neste høst, vil hun trolig tre inn i historiebøkene som Høyres lengstsittende statsminister noensinne. Skal Høyre-lederen klare det, bør hun ha konkrete resultater å vise velgerne i kampen mot ledigheten.