Hjelpearbeideren Tanya Freedman fikk alarmert politiet i Kent om at Ahmed (7) var i livsfare inne i lasterommet på en lastebil ett sted i England. Foto: AP
Hjelpearbeideren Tanya Freedman fikk alarmert politiet i Kent om at Ahmed (7) var i livsfare inne i lasterommet på en lastebil ett sted i England. Foto: AP

Politiet sporet opp mobilen til døende 7-åring på flukt

Innestengt i en lastebil sendte 7-åringen SMS til hjelpearbeideren som hadde gitt ham telefonen i en flyktningeleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Liz Clegg jobbet som frivillig ved en provisorisk flyktningeleir i Calais nord i Frankrike i mars, delte hun ut enkle mobiltelefoner til flere hundre flyktningebarn som er på flukt alene uten en omsorgsperson.

Lastebilen ble funnet på denne rasteplassen ved motorveien i Leicestershire midt i England. Foto: AP
Lastebilen ble funnet på denne rasteplassen ved motorveien i Leicestershire midt i England. Foto: AP

På telefonene la hun inn et nummer som barna kunne tekste til, hvis de kom i en krisesituasjon.

Sist torsdag tikket det inn en melding på dårlig engelsk til Clegg:

«I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla.»

– Jeg trenger hjelp!

Meldingen var skrevet av 7 år gamle Ahmed fra Afghanistan. Det han forsøkte å si var:

– Jeg trenger hjelp! Sjåføren vil ikke stoppe bilen. Ingen oksygen i bilen. Ikke noe signal. Jeg er i en container. Jeg tuller ikke.

Liz Clegg (t.h.) sammen med sin datter i flyktningeleiren i Calais. Foto: AP Photo/Thibault Camus
Liz Clegg (t.h.) sammen med sin datter i flyktningeleiren i Calais. Foto: AP Photo/Thibault Camus

Liz Clegg, som jobber ved et kvinne- og barnesenter i flyktningeleiren i Calais, visste at Ahmed ikke ville skrive noe slikt hvis han ikke var i fare.

Siden hun tilfeldigvis var i New York, ringte hun til Tanya Freedman i organisasjonen Help Refugees i London og ba henne ta grep for å finne Ahmed.

Politiet ringte Ahmed inne i bilen

Flyktningeleiren ligger ikke langt fra Eurotunnelen, den undersjøiske tunnelen mellom Frankrike og England. Her forsøker mange migranter å ta seg ulovlig inn til Storbritannia ved å snike seg med lastebiler, eller betale sjåfører for å frakte dem inn i Storbritannia.

Tanya Freedman ringte derfor til politiet i Kent, sørøst i England og fortalte dem om meldingen fra Ahmed.

– Jeg måtte forklare de at det virkelig var en situasjon som hastet, og at det sto om liv. Jeg hadde telefonnummeret til Ahmed, så det første politiet gjorde var å finne en oversetter som snakket Pashtu som kunne snakke med ham. Da forsto de med en gang at dette var en nødsituasjon, sier Freedman til AP.

Politiet sporet opp mobiltelefonen

Men siden lastebilen hadde kjørt langt mens Ahmed var innesperret i lastebilen, visste han ikke hvor han var.

Ved hjelp av senderen på mobiltelefonene hans klarte politiet å spore opp lastebilen og fant den på stopp ved motorveien i Leicestershire, midt i landet.

I lasterommet satt 15 migranter som nesten ikke hadde mer luft å puste inn. En av dem var Ahmed.

– Politiet brøt seg inn i lastebilen og klarte å få flyktningene trygt ut, sier Tanya Freedman.

En mann pågrepet for menneskehandel

Ifølge Ap er 14 av migrantene arrestert siktet for å ha tatt seg ulovlig inn i landet. I tillegg er en mann pågrepet og siktet for menneskehandel.

Politiet opplyser også at 7-åringen er overlevert til det britiske barnevernet.

Hjelpearbeiderne forteller at de forsøker å hjelpe barna som reiser alene. De er ekstra sårbare for ulike former for overgrep. Ett av tiltakene er å gi dem enkle mobiltelefoner, slik at de kan få gitt beskjed hvis er i en krisesituasjon.

– Akkurat det skjedde torsdag. Ahmed visste at hans liv var i fare, og han visste at det var noen han kunne ringe. Og på grunn av det klarte politiet å redde denne gruppen flyktninger, sier Freedman.

Roser den snartenkte 7-åringen

Ifølge hjelpeorganisasjonen Help Refugees er det 129 barn fra flyktningeleiren i Calais som de ikke lenger vet hvor er akkurat nå.

– Jeg syns det er utrolig at en 7 år gammel gutt er så kjapp i hodet sitt at han forstår at livet er i fare og at han nå kan ta kontakt på telefonen, og samtidig gi den rette informasjonen som vi kunne respondere på. Han reddet både seg selv og andre mennesker, sier Freedman.