STORSPILTE: Torbjørn Bergerud var blant Norges beste spillere mot Bahrain. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STORSPILTE: Torbjørn Bergerud var blant Norges beste spillere mot Bahrain. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

«Den nye Ege» fikk vist seg frem: – Han kan bli topp tre i verden

Torbjørn Bergerud regnes som det største målvaktstalentet Norge har hatt siden Steinar Ege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Herning (TV 2):

Allerede som 16-åring begynte det å gå store ord om Torbjørn Bergerud. Mange beskrev ham som det største målvaktstalentet Norge har hatt siden Steinar Ege slo gjennom.

Som 18-åring fikk han sin landslagsdebut mot Romania.

Men skader forsinket utviklingen hans, og godt spill av Ole Erevik og Espen Christensen har gjort at han ikke har fått etablere seg på landslaget.

I januar var han med til EM i Polen, men som tredjevalg. Han satt hele mesterskapet på tribunen. Og det kriblet i beina. Det innrømmer han.

– Det var kult. Vi tok tross alt en fjerdeplass, som er veldig sterkt og noe landslaget aldri har gjort tidligere. Samtidig veldig kjedelig å sitte på tribunen. Man vil jo helst bidra selv. I hvert fall når man føler man kan bidra med noe, forteller han.

Til OL-kvalifiseringskampen mot Bahrain ble Christensen plassert på tribunen, mens Bergerud ble Ereviks makker.

Veteranen hadde en mindre heldig dag mot motstandernes utradisjonelle skyttere. Landslagssjef Christian Berge valgte derfor å sende Bergerud på banen i andre omgang.

Etter en litt famlende start, så bidro Åros-gutten sterkt til at Norge etter hvert dro i fra og vant med komfortable 35-29.

Med 13 redninger på 27 skudd, endte han med en helt grei redningsprosent på 48. Det gjør det vanskelig for landslagsledelsen å plassere ham på tribunen når Danmark er motstander i den andre kampen i kvalifiseringen.

– Jeg håper det. Så får vi se hva de bestemmer seg for, smiler han til TV 2.

Men målvaktstrener Steinar Ege vil ikke love at Bergerud er på dommerkortet mot Danmark.

– Vi har tre gode målvakter, som vi kommer til å rullere på i en eller annen form. Det er litt spesielt med tre kamper på tre dager. Så hardt var det ikke i EM og VM i gamle dager. Kampen mot Danmark er 20.30 og så er det kamp mot Kroatia igjen på søndag. Hvordan vi gjør det mot Danmark får vi diskutere, sier han.

Men Bergerud er en målvakt norsk håndballpublikum kan bite seg merke i først som sist.

– Dersom han skjøtter seg riktig, så har Torbjørn en stor fremtid foran seg. Han er flott målvaktstype, som kommer til å gjøre seg bemerket i fremtiden, spår Ege.

– Hvor god kan han bli?

– Han kan nå til topp tre i verden. Det er ingen tvil om, sier mannen som er Norges beste håndballmålvakt gjennom tidene.

– Altså Steinar Ege-nivå?

– Forhåpentlig enda bedre, ler landslagets målvaktstrener.

Bergerud har hørt sammenligningene med Ege, men han har ingen planer om å kopiere sjefen sin.

– Jeg skal bli Torbjørn Bergerud. Jeg skal ikke bli noen Steinar Ege. Jeg har min egen stil, sier han.

Bergerud forlot i fjor sommer Drammen for å friste lykken i utlandet. Nærmere bestemt i svenske LUGI.

Etter en sesong går turen nå videre til Danmark og Team Tvis Holstebro. Der blir han samboer med kjæresten Hege Bakken Wahlquist, som forlater Glassverket for å spille i samme klubb som Bergerud.

Og målvakten har planen klar for fremtiden.

– Nå har jeg skrevet under en treårskontrakt i Danmark med Holstebro. Jeg sa jo at jeg skulle være to år i Sverige. Det ble ett. Jeg satser på tre sesonger i Holstebro. Da får jeg litt kontinuitet og vært i det samme miljøet. Målsettingen er selvfølgelig Tyskland på sikt, forteller han.

Så får tiden vise om han kan bli en målvakt i ypperste verdensklasse, slik Ege mener han har potensial til å bli.

– Det er fortsatt en lang vei å gå. Det er mye jobb jeg skal gjøre før den tid, sier han.