MÅTTE SVARE: Republikanerne er lite fornøyd med at de andre NATO-landene ikke bruker mer penger på forsvar. Mannen som skal sørge for økte bevilgninger er Jens Stoltenberg. (Foto: AFP / AP) 
MÅTTE SVARE: Republikanerne er lite fornøyd med at de andre NATO-landene ikke bruker mer penger på forsvar. Mannen som skal sørge for økte bevilgninger er Jens Stoltenberg. (Foto: AFP / AP) 

Trump og republikanerne går i strupen på Nato-Jens

Republikanerne krever svar på hvorfor bare fem av 28 Nato-land bruker minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I valgkampen har Donald Trump brukt mye tid på å irritere seg over andre NATO-land. Trump mener at flere nasjoner i alliansen snylter på amerikanske skattebetalere når de ikke bruker minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar, slik NATO anbefaler.

Denne uka har NATO-sjef Jens Stoltenberg vært på besøk i Washington. Onsdag deltok han på et lukket møte på Capitol Hill.

Hard medfart

Flere av Trumps republikanske partifeller er også kritiske til det økonomiske styrkeforholdet mellom USA og resten av NATO-landene.

Kilder som Foreign Policy har snakket med, forteller at Norges tidligere statsminister måtte svare på flere vanskelige spørsmål fra republikanske senatorer under møtet.

Roten til amerikanernes frustrasjon er at kun fem av 28 NATO-land bruker minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Norge bruker kun 1,4 prosent.

Det er Jens Stoltenbergs ansvar å piske regjeringstoppene i NATO-landene til å bruke mer penger på militæret.

I fjor sto USA for mer enn 72 prosent av NATOs totale forsvarsutgifter, skriver Foreign Policy.

Etter at artikkelen om Stoltenbergs Washington-møte ble publisert, tvitret Trump følgende: «Ser ut som jeg hadde rett angående NATO. Jeg var aldri i tvil»,

Irritert på Tyskland

Frustrasjonen blant de republikanske senatorene er særlig stor overfor Tyskland. Nasjonen har verdens fjerde største økonomi, men likevel oppfyller de ikke kravet på to prosent.

– De andre landene henger etter. Det er ikke noe annet å si, mener Tennessee-senator Ben Corker.

Tidligere har presidentkandidat Donald Trump snakket om muligheten for å redusere USAs NATO-bidrag. Han har påpekt at landet bruker en formue på å beskytte europeiske land. Trump har heller ikke vært fremmed for å forlate alliansen.

Det virker han imidlertid ikke å ha støtte for i partiet.

– Jeg mener at NATO er en uunværlig allianse, men den må kanskje bli modernisert, sier tidligere presidentkandidat, senator Marco Rubio til Foreign Policy.