Dommerne hyllet Marius: – Jeg blir rørt ti sekunder etter at du begynner å synge!

Se alle kveldens topp ti-opptredener og hva dommerne mener om dem fortløpende her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld var det klart for første topp ti-direktesending i årets Idol.

Se alle kveldens opptredener og hva dommerne Gunnar Greve Pettersen (33), Øyvind «Vinni» Sauvik (39), Ina Wroldsen (31) og Sandeep Singh (29) mente om dem nedenfor!

FIkk kun to dager på seg: – Steintøff!

Første topp ti-deltaker ut var Nadia Warholm Essahli (17). Hun røk egentlig ut av konkurransen i semifinalen, men ble hentet inn igjen etter at Julie Stokke (17) ble nødt til å trekke seg av helsemessige årsaker.

Nadia valgte å synge «Fly Away» av Lenny Kravitz.

– Nadia, jeg fikk søvnløse netter da du ikke kom videre til topp ti. Det er fantastisk å ha deg tilbake! Det er dødsfett at du kjører en annen greie enn sist. Du står på scenen og tar plass, og jeg synes det er dritkult, sa Sandeep.

Ina var også imponert over opptredenen.

– Du minner meg om en ung Sheryl Crow! Du er steintøff og beinhard og har hatt to dager på å lære deg dette. Jeg er superimponert! I love you, sa hun.

– Sist gang gjorde du en R&B-låt og nå gjør du en rockeballade og viser at du mestrer begge deler like bra. Godt jobba, skrøt Vinni.

– Du har alt som skal til for å bli en popstjerne!

Victoria K. Andersen (16) sang «Kiss Me» av Sixpence None The Richer som andre kvinne ut i kveld.

Dommerne likte det du hørte.

– Du står på scenen der, og det ser mer og mer ut som du nyter øyeblikket. Jeg vil si at dette kanskje er et av de smarteste låtvalgene du har gjort, for dette bringer fram det beste i deg og stemmen din, sa Gunnar.

– Du har valgt en leken sang, og du synger fint, men jeg skulle ønske at du hadde turt å leke deg litt mer. Det er søtt og fint, mente Ina.

Vinni så definitivt potensiale på scenen i kveld.

– Jeg synes du tar steg. Jo tryggere du er, jo bedre er du. Og du har alt som skal til for å bli en popstjerne!

Dommerne om Marta: – I verdensklasse!

Marta Elise Klungsøyr (16) sang Shania Twain-balladen «From This Moment» i første topp ti-runde.

Dommerne var ikke helt overbevist over låta, men de var definitivt begeistret for 16-åringen.

– Du har en av de mest naturlige og nydeligste stemmene jeg har hørt i mitt liv! Du snakker om at du må øve. Det du må øve på, er å tørre å utfordre deg selv litt mer. Det som bor i deg er verdensklasse! Det er bare du som setter grenser, sa Ina.

Vinni var også overbevist, selv om balladen ikke falt helt i smak.

– Jeg er ikke så veldig glad i låtvalget, og det startet litt trått, men det er fengslende! Det er så mye musikk og liv i det du leverer, og det beveger meg.

Dommerne om Ola: – Jeg elsket dette!

Ola Reistad (17) hadde valgt «Millenium» av Robbie Williams i kveld. Dommerne mente sangprestasjonene ikke var de beste, men lot seg samtidig sjarmere.

– Folk i salen er fornøyd! Du har noe som er veldig fordelaktig for artister: En utrolig tydelig greie som er så deg! Du kan varmerkeregistrere den quirkynessen din. Du er litt Joe Cocker-aktig. Du har en nydelig, varm klang i stemmen din og i dag ble du jaggu en popstjerne, sa Vinni.

– Dette er kanskje ikke den beste vokalprestasjonen din, men herregud, så glad jeg blir av å se deg på scenen, og noen ganger er det så mye viktigere enn å naile vokalen. Jeg koste meg, kommenterte Sandeep.

Gunnar sa seg enig:

– Det er dessverre sånn at Sandeep har rett. Vi har hørt deg synge utrolig mye bedre, men vet du hva, du pusher grensene dine! Hadet, komfortsoner! Jeg elsket dette!

Dommersplid om Torine Michelle

Torine Michelle Bjåland (16) sang «... Baby One More Time» av Britney Spears.

Hennes bokstavelig talt glitrende opptreden skapte uenighet blant dommerne.

– Jeg tenkte at man ikke kunne valgt en bedre låt for deg å synge. Men jeg synes ærlig talt ikke du gjør din beste vokalprestasjon i konkurransen, begynte Gunnar.

Ina var langt mer positiv.

– Der er jeg ikke enig! Vokalt synes jeg det var kjempebra! Du er stødig. Du har kontroll. Jeg synes det var et perfekt låtvalg for stemmen din. Jeg synes du kunne lekt deg enda mer med låta. Men alt i alt synes jeg det var fint!

– Jeg er enig med Ina. Det er den beste vokalprestasjonen du har gjort, den passet stemmeregisteret ditt godt. Det eneste jeg savner er at du gunna på litt mer fra starten av. Men ellers: Imponert, stemte Sandeep i.

Vinni var mer enig med første taler.

– Du har it-faktoren og stjerneutstrålingen. Det ser ut som du trives i rampelyset, og det kler deg! Jeg er enig med Gunnar, det er ikke din beste fremførelse.

Sigmund imponerte med Gunnars ultimate klinelåt

Sigmund Ledaal (17) fremførte «Don't Wanna Miss A Thing» av Aerosmith, og skapte romantisk stemning bak dommerbordet.

– Du klarer å dra meg tilbake i tid til fredagskosen og da jeg danset roligdans for første gang, riktignok alene i et hjørne. Kanskje ikke din beste vokalprestasjon, men likevel synes jeg at styrkene dine kommer frem, og intimiteten i stemmen din. Du svelger noen av ordene her og der, men det var en trygg og fin landing, sa Sandeep.

Gunnar var også positiv.

– Noe av det som gjør at denne opptredenen blir kjempebra for meg, er at den får fram karakteren i stemmen din. Dette var nydelig å høre på. Jeg tror ikke det er noen låt jeg har klint så mye til. Det var veldig bra, takk skal du ha!

Ina om Ingeborg: – Kan bli årets beste!

Coldplays hit «Yellow» stod på menyen da Ingeborg Fosse (16) stod på scenen i kveld.

– Du er et lite under! Du har så fete og smakfulle vokalbevegelser som nesten gir meg grøsninger. Du framstår så rolig og sindig, men så har du så bra vokalsprang. Jeg har følelsen av at du kan gjøre hva du vil, mente Vinni.

– Du tar Coldplays gjennombruddssingel, som de sliter med å overgå, og du nailer det! Jeg blir mer og mer imponert over hva som bor i deg. Det var den beste vokalprestasjonen i dag, smilte Sandeep.

Gunnar var ikke like smilende.

– Nå blir jeg litt gledesdreper. Det er stødig, solid og sikkert, men jeg synes det blir hakket for statisk.

– Nei, kontret Ina.

– Jeg synes vi må huske på at Ingeborg er årets yngste. Jeg synes også hun er årets mest selvsikre og stødige. Jeg er redd for at hun kjapt blir årets beste, fortsatte hun.

Dommerne om Norah: – Det råeste jeg har sett i år!

Norah Benatia (19) sin tolkning av «No Diggity» av Blackstreet fikk det til å koke hos dommerne.

Ina klarte nesten ikke sitte stille.

– Jeg elsker det! Fytti grisen! Jeg er så fan at det nesten er flaut! Jeg håper de skjønner hvor bra du er. Men det spiller ingen rolle, for du er så rå, sa hun.

– Jeg var bekymret for låtvalget. Den låta har så statisk og flatt refreng. Men stemmen din, attituden din, personligheten din, den tåler alt, sa Vinni.

– Dette er en låt som ikke har fått lov til å roe seg ned på 20 år, og har blitt covret uendelig ganger, men du, som sikkert får nysing til å bli kult, lander låta! Du er en stjerne!

Gunnar var nærmest over seg av begeistring.

– Idol er en sangkonkurranse. Men å komme seg til toppen av musikkbransjen, handler først og fremst om artisteri, og det å ha mer enn bare en sangstemme. Dette var walkover! Game over! Det er det råeste jeg har sett på denne scenen i år!

Blandet kritikk for Tessas Madonna-tolkning

Første deltaker ut etter nyhetspausen var Tessa Klokkerud Odden (17), som sang «Frozen» av Madonna.

– Jeg må si at jeg liker uttrykket ditt. Det er noe trolsk og hulderaktig over det. Du ser helt magisk ut i dag! Jeg blir fenget. Det var litt hakkete i starten og jeg følte at du manglet flyten litt. Det var varierende, men godkjent, mente Vinni.

– Du har en fantastisk karakter i stemmen, veldig varm og hes. Og du tar Frozen, som er en fantastisk låt. Jeg synes at styrken i stemmen din kommer fram i versene. Refrenget er ikke det beste du har gjort. Jeg er likevel keen på å se deg videre, sa Sandeep.

Ina satte pris på opptredenen.

– Jeg var litt bekymret for låtvalget. Jeg trodde ikke låta skulle passe til stemmen din. Men det synes jeg at det gjorde! Tonen du har kan brukes til alt mulig. Jeg synes du viste en ny side av deg selv. Modig låtvalg. Jeg synes det var kjempefint!

– Maktdemonstrasjon i musikk og artisteri!

Marius Samuelsen (18) rundet av ballet med Radioheads «Karma Police».

Dommerne kunne knapt begrense begeistringen.

– Det pianoet der, det er på ingen måte en venn, det er en uunnværlig kroppsdel! Jeg blir rørt ti sekunder etter at du begynner å synge. Du tar oss inn fra første strofe. Du leverer en maktdemonstrasjon i musikk og artisteri, proklamerte Gunnar.

– Jeg håper så inderlig at folk forstår hva slags unikum du er. Du er så utrolig talentfull! Du spiller, skriver og synger bedre enn ... Du er helt rå! Jeg spår en stor karriere for deg, sa Ina.

– Som veldig mange andre Radiohead-låter, handler dette om den lille mannen mot den store maskinen. Dette var David som ga fingeren til alle som prøver å covre en Radiohead-låt. Helt fantastisk, rundet Sandeep av.

Se Marius' opptreden øverst i artikkelen!

Se det første intervjuet med deltakeren som er ute av konkurransen her.i