Fant seilskute fra 1881 i sanden på Jærkysten

Jærkysten er en av Norges farligste sjøstrekninger med flere hundre forlis på samvittigheten. Nå har sjeldne rester fra gamledager nådd overflaten på Orrestranda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med veldig stor sannsynlighet så er det skuta Chieftain som forliste 18. november 1881 som ligger under sanden her, sier Jan Wiig.

Wiig er er gammel sjømann og svært interessert i Jærens kysthistorie.

Det er ikke lett for det utrente øye å se, men rett under sanden på Orrestranda ligger et over hundre år gammelt skipsvrak. Funnet på stranden viser spantene, som er skutas skjelett.

– Vraket har nagler av tre og det brukte de kun på gamle seilskuter. Hvor mye som ligger under sanden, det vet vi ikke, men det kan være en skattekiste, sier Wiig.

Små fliser

Sjøfartsmuseet i Stavanger har tatt prøver fra vrakrestene og undersøker nå hvilket skip det kan stamme fra.

– Vi prøver å se på størrelsen på materialene som er brukt, og hvilken type materialer som er brukt. Men, det er ganske vanskelig å finne detaljer som gjør at vi kan være helt sikre på hvilken båt dette er, sier Arild Skjæveland Vivås, som er marinarkeolog ved Stavanger maritime museum.

Sjøen langs Jæren er lunefull. Siden 1800-tallet har nesten 600 skip forlist langs det farlige strekket.

Vrakdelene engasjerer

Det var Ronny Thime, grunnlegger og fotograf for «Jæren i bilder», som først oppdaget skipsvraket. Og bildene han tok har fått folk til å strømme til stranden.

Da TV 2 besøker Orrestranda kommer flere for å ta en nærmere titt på de godt bevarte og sjeldne vrakrestene.

– Det er jo historie og fascinerende, sier Frøydis Kyllingstad.

– Det er jo mange skipsvrak langs hele kysten her, men når det dukker opp så begynner det å krible, sier Per Fosse.

– Det er nesten som å vinne i Lotto, selv om du ikke får noen penger for det, men det er så rikt å finne noe slikt, sier en entusiastisk Jan Wiig.