MER PANT: København satser på utvidet panteordning, og håper det skal gi renere gater. Foto: Colourbox
MER PANT: København satser på utvidet panteordning, og håper det skal gi renere gater. Foto: Colourbox

København innfører pant på pizzaesker og vinflasker

København kommune tester ut pant på avfall - og vil gi to kroner for innlevering av hurtigmatemballasje, vinflasker, pizzaesker og sigarettsneiper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i kommunen må, i likhet med sine kolleger i Oslo, hver helg utføre en enorm arbeidsinnsats med å rydde opp etter folk som bruker byens fortau og gater som avfallsplass.

I København er det slik at det finnes verken flasker eller bokser i avfallssekkene, fordi man der, som i Norge, har pant. Kommunen håper det også kan bli slik med annet avfall hvis panteordningen utvides.

– Vi vil utvide det til å omfatte pizzaesker, sigarettsneiper og andre former for avfall, som vi forsøker å bekjempe. Det er noen forslag vi har, og nå skal vi undersøke hvordan vi rent praktisk kan gjennomføre dette, sier serviceområdesjef Jon Pape i teknikk- og miljøforvaltningen i København kommune til DR.

Danske kommuner har ikke tillatelse til å innføre panteordning på egen hånd, og København kommune har nå derfor søkt om tillatelse fra innenriksdepartementet.

Fra før har kommunen gjennomført et begrenset forsøk med pant på pizzaesker og papirposer ved en 7-Eleven-butikk, noe som Pape omtaler som en stor suksess. (©NTB)