Avtroppende MDG-topp advarer eget parti:

Mener MDG må snakke om mer enn bare miljø

OSLO (TV 2): Hilde Opoku (MDG) advarte sine partifeller mot å bli et for smalt parti som forbindes kun med å stenge igjen oljekrana og si nei til bilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen holder Miljøpartiet de Grønne sitt landsmøte på Risløkka i Oslo. Under sin åpningstale pekte partileder Rasmus Hansson fremover, men henviste også indirekte til kritikken han har fått av sin kollega Opoku, som går både på lederstil og at partiet har for lite fokus på andre saker enn miljøet.

– Vi er bare folk. Vi gjør feil. Noen ganger reagerer vi uheldig eller har dårlig selvinnsikt. Det gjelder i høyeste grad meg, sa Hansson under åpningen av landsmøtet i ettermiddag.

Han mener imidlertid at krangelen med Hilde Opoku er medieskapt, selv om han ikke avviser at det har vært utfordringer.

Ikke bare oljefiender og «ensaksparti»

Partiet har en såkalt delt ledermodell, med to talspersoner. Den ene er Rasmus Hansson, som er partiets eneste stortingsrepresentant. Den andre har frem til nå vært Hilde Opoku, som nå går av for å være varaordfører i Trondheim. Opoku har i tidligere intervjuer innrømmet at samarbeidet med Hansson har vært utfordrende.

Hun kunne ikke møte på landsmøtet på grunn av sykdom, men via videolink advarte hun sine partifeller om å bli et for smalt parti som forbindes kun med å stenge igjen oljekrana og si nei til bilen.

Rasmus Hansson har lang fartstid som miljøforkjemper, og var blant annet leder av WWF i Norge fra 2000-2012.

KRITISK: Rasmus Hansson og Hilde Opoku har frem til nå vært  likestilte talspersoner i Miljøpartiet de Grønne. Det har ikke bare vært enkelt når man er uenige om veivalg. Foto: Anja Lohne Holm og Scanpix. 
KRITISK: Rasmus Hansson og Hilde Opoku har frem til nå vært  likestilte talspersoner i Miljøpartiet de Grønne. Det har ikke bare vært enkelt når man er uenige om veivalg. Foto: Anja Lohne Holm og Scanpix. 

Opoku kritiserte ikke Rasmus Hansson direkte, men var tydelig på at MDG ikke må bli det hun kaller et «ensaksparti".

– Jeg mener det går en skillelinje tvers gjennom partiet. Den går mellom dem som vil rendyrke miljø, og dem som vil ha et alternativt folkeparti, sa Opoku.

– Vi må vise frem hvordan både gode oppvekstvilkår, eldreomsorg, livssyn, arbeidsliv og kultur kan løses med nye, grønne politiske grep, sa Opoku til landsmøtet fredag ettermiddag.

To personer med sterke meninger

Hansson avviser imidlertid at «det biologiske og politiske mangfoldet» i MDG er truet.

– Er det en krangel mellom dere?

– Nei, det mener jeg er medieskapt. Men det er klart, en slik delt ledermodell har utfordringer. Det er to forskjellige mennesker med sterke meninger, det er derfor vi er valgt, sier Hansson til TV 2.

– Men er det noe i at dere har for mye fokus kun på miljøsaken, og ikke på andre politikkområder?

– Vi er et bredt samfunnsparti som er opptatt av alle sider av politikken. Forskjellen på oss og de andre er at miljø og bærekraft er rammen for all politikken.

Han mener at når andre partier har sidestilt miljøpolitikken med resten av sine saker, skiller de seg ut ved å ha dette som ramme.

– Miljøet vil alltid være rammen for menneskets gjøren og laden på jorda, miljø er rammen og forutsetningen.

Ikke hogge opp alle biler

I sin tale sparket Hansson til dem som gjør narr av miljøpolitikken deres.

– Kjære medienorge. Vi vil ikke hogge opp alle fly og biler eller lage sauebeite av alle veier. Vi vil ha biler! Men ikke stadig flere og flere, og vi vil at de skal bli utslippsfrie.

– Vi vil ha fly, men ikke en flytrafikk som vokser helt villt. Vi skal ha sykkel og gode sko! Vi må planlegge nå og beslutte nå! Bygge jernbane, og nasjonalt ladenett for elbilene, sa Hansson i sin tale.

Han presiserte tydelig at MDG fortsatt vil stå hardt på å øke bilavgiftene og øke de statlige tilskuddene til sykkel og kollektivtrafikken.

– Glad i Rasmus

I Oslo har Miljøpartiet de Grønne fått en posisjon i byrådet, og er spesielt blitt kjent gjennom Lan Marie Nguyen Berg, som er byråd for miljø og samferdsel.

Hun sier hun har full tillit til Rasmus Hansson som leder.

TILLIT TIL RASMUS: Oslos byråd for byutvikling Hanna Marcussen (t.v) og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Anja Lohne Holm
TILLIT TIL RASMUS: Oslos byråd for byutvikling Hanna Marcussen (t.v) og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Anja Lohne Holm

– Jeg er veldig glad i Rasmus, jeg tror ikke partiet hadde vært der partiet er i dag hadde det ikke vært for Rasmus Hansson, sier Berg til TV 2.

Også byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen, sier hun har full tillit til Hansson, men innrømmer at ledermodellen stadig diskuteres i partiet.

– Det krever mye at det er to likestilte personer, og det krever at man har en felles forståelse. Det er delte meninger om ledermodellen fungerer, og det diskuteres. Men jeg er ikke bekymret for at vi er et ensaks-parti, sier hun.

Miljøpartiet de Grønnes landsmøte vil vare frem til søndag 10. april.