Souness refser van Gaals ungdomssatsing – får svar fra TV 2-ekspert

Tidligere Liverpool-manager Graeme Souness liker dårlig at ungguttene må gjøre jobben for Manchester United. Simen Stamsø Møller er ikke enig i kritikken fra skotten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham - Manchester United på TV 2 SPORT Premium søndag kl. 17.00

Manchester Uniteds pressede manager Louis van Gaal har fått mye ros for å slippe til ungguttene denne sesongen.

Spillere som Anthony Martial, Jesse Lingard og ikke minst 18-åringen Marcus Rashford har alle markert seg med strålende prestasjoner etter å ha fått tillit av manageren.

Men ikke alle liker at de unge spillerne har måttet dra lasset for Manchester United denne sesongen.

– Bør hente inn etablerte spillere
Den tidligere Liverpool-manageren Graeme Souness mener Manchester United heller må hente inn etablerte og rutinerte spillere så snart overgangsvinduet åpner.

REFSER UNITED: Graeme Souness (t.v) liker dårlig at ungdommene må gjøre jobben for Manchester United.FOTO: Scanpix
REFSER UNITED: Graeme Souness (t.v) liker dårlig at ungdommene må gjøre jobben for Manchester United.FOTO: Scanpix Foto: Scott Heppell

– Dette Manchester United-laget må stole på 23 år gamle Lingard, en 20 år gammel Martial og en 18 år gammel Rashford. Dette er Manchester United, en av verdens største fotballklubber. Martial er Manchester Uniteds toppscorer med åtte mål. Dette er en av verdens fire største klubber, og de er avhengig av en 20-åring kan avgjøre kampene for dem, sier Souness til Sky Sports News før rødtrøyenes oppgjør mot Tottenham søndag.

– Vi snakker altså om en 20-åring som har scoret åtte mål og er klubbens toppscorer. Så mange skritt har altså klubben tatt tilbake. Nå må Manchester United bare se å hente inn tre eller fire erfarne og etablerte spillere ved sesongslutt, fastslår skotten.

TV 2-ekspert uenig med Souness
TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller innrømmer at han er litt overrasket over kritikken Souness retter mot Manchester Uniteds ungdomssatsing.

– Det var jo et bevisst valg av Van Gaal å ha en liten stall denne sesongen. Derfor visste han nok at det var en risiko om at han måtte stole på sine unge spillere, sier Møller til TV 2 Sporten, og legger til:

– Når du hører slik kritikk som Souness kommer med, så er det lett å snu på det. Har et lag for mange etablerte spillere på banen får fort en manager kritikk for å ikke slippe til unge spillere, konstaterer han.

– Kommer spillerne til gode
Møller mener tilliten van Gaal har vist spillere som Martial og Rashford kan vise seg å være uvurderlig for spillerne.

– Det med at van Gaal har gitt ungguttene sjansen har vært noe av det artigste med Manchester United denne sesongen. Van Gaal ga jo i sin tid spillere som Andres Iniesta og Puyol sine debuter i Barcelona, og de slo ikke gjennom umiddelbart. At unge spillere får sjansen kommer spillerne veldig til gode, sier han.

Han tror Manchester United også i årene fremover vil fortsette å gi ungguttene sjansen på førstelaget.

– Det er ikke sånn at Manchester United kan hente de største verdensstjernene fra øverste hylle. Det finnes lag som er større og bedre. Dermed må Manchester United tenke annerledes, og gi ungguttene sjansen, påpeker eksperten.

– Ikke lenger viktig hvordan Manchester United spiller
Graeme Souness har tidligere vært trener i klubber som Rangers, Liverpool, Galatasaray, Southampton, Torino, Benfica, Blackburn og Newcastle.

De siste ti årene har han livnæret seg som fotballekspert for TV-kanaler som Al Jazeera Sports, RTÉ og Sky Sports News.

Overfor Sky Sports News, som 62-åringen har jobbet for de siste årene, legger Souness ikke skjul på at han er svært skuffet over det Manchester United har prestert under Louis van Gaals ledelse.

– Jeg tror manageren har sagt i garderoben at det ikke lenger er viktig hvordan Manchester United spiller. Det er like greit med tanke på hvordan de har fremstått tidligere denne sesongen. For United handler det nå bare om å grave frem best mulige resultater. Det store målet er å sikre fjerdeplassen, ikke minst med tanke på managerens fremtid, poengterer han.